Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Birsalmasajt

2014.10.20

 Mindig azt hittem, hogy birsalmasajtot készíteni nehéz és hosszadalmas, de egyáltalán nem! Kaptam egy jó receptet, amit annyiban módosítottam, hogy jóval kevesebb cukrot használtam, még így is bőven elég édes lett a sajtom.

 image2.jpg

Hozzávalók: 3 nagy birsalma

kb. 40  dkg cukor

fél citrom leve

dió vagy mandula ízlés szerint

 

A birsalmákat alaposan megmostam, magházukat eltávolítottam, és kis darabokra vágtam. Meghámozni nem kell!

A feldarabolt almákat egy lábosba tettem, egy deci vizet öntöttem alá, és lefedve, közepes lángon megpároltam, ez nagyjából 10 percig tartott. Mivel a víz nem lepi el teljesen, időnként megkevergettem.

A puha gyümölcsöt botmixerrel pépesítettem (nem kell leszűrni), majd megmértem a súlyát, és feleannyi cukrot adtam hozzá (nekem majdnem 80 dekányi lett a pép, így szűk 40 deka cukrot számítottam). Beletettem a citromlevet is, majd visszatettem a tűzhelyre, és erősebb lángon, kevergetve sűrűre főztem. Addig kell főzni, amíg már nem lesz folyós a massza.

Mivel eleve kevés vizet használtam a pároláshoz, újabb 10-15 percnyi főzés után elkészültem.

Egy szögletes tálat vízzel kiöblítettem, belekanalaztam a masszát, szórtam bele némi szeletelt mandulát, szépen lesimítottam és hagytam kihűlni.

A birsalmasajtot néhány napig száraz helyen, időnként megfordítva kell szikkasztani. A szárításra 7-10 napot javasoltak, de én már 4 nap múlva késznek nyilvánítottam az enyémet. A sajt egy részét feldaraboltam és csokival bevontam.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.