Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szőlőzselé

2011.10.20

Ehhez a zseléhez édes, nagyszemű fehér csemegeszőlőt használtam. Bármilyen szőlőből készíthető, de a savanyúbbhoz  picit több cukor kell.

A diótól nagyon finom íze lesz, engem kicsit a birsalmasajtra emlékeztet. A kihűlt zselé állaga is ahhoz hasonló, ezért ha valaki folyósabban szeretné, kevésbé kell besűríteni.

Ebből a mennyiségből nekem egy befőttesüvegnyi lett:

fél kiló szőlő (lemagozva mértem),

6-7 dkg dió

kb.15 dkg befőzőcukor (3:1-es)

csipetnyi citromsav

A szőlőt lábosba tettem és felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Addig főztem, míg a szőlő héja repedezni kezdett. Ezután a levet leöntöttem (nem szabad kiönteni), a szőlőt pedig szitán áttörtem.

Miközben a szőlő főtt, száraz serpenyőben megpirítottam a diót, majd durvára vágtam.

Az áttört szőlőt, a diót, a cukrot, citormsavat és a szőlő főzővízét lábosban, folyamatosan kevergetve sűrűre főztem*, majd üvegbe töltöttem és szárazdunsztban hagytam kihűlni.

* kb. olyan állagú volt, mint a méz.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.