Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Citromkrémes, málnás habostorta

2009.06.21

Hát igen... rengeteg cukor és kalória ... de nagyon fincsi!

 

Kép

 

Tészta:

35 dkg finomliszt

20 dkg hideg vaj, kockár vágva

2 tojássárgája

10 dkg finom szemű kristálycukor

4 evőkanál víz

 

Krém*:

4 nagy citrom leve és reszelt héja (tényleg nagy legyen a citrom)

4 tojás

325 gr kristálycukor

225 gr vaj

1 evőkanál keményítő

 

hab:

4 tojásfehérje

14 dkg porcukor

1 teáskanál ecet

1 evőkanál keményítő

 

valamint 20 dkg málna

 

A krém elkészítésével kezdem (előző nap is elkészülhet, zárt befőttes üvegben a hűtőben tartható).

A négy tojást egy  lábosba öntöm, és habverővel lazán felverem. Beleteszem a többi hozzávalót, és közepes lángon, a habverővel folyamatosan kevergetve főzöm kb. 9-10 percig, majd takaréklángon még egy percig. Pudingszerűen besűrűsödik. Kihűtöm.

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsolom, majd a többi  hozzávalóval összegyúrom. Egy lapos, peremes formát a tésztával kibélelek. A tésztát sütés előtt hűtőben lehűtöm.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tésztát villával megszúrkálom, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütöm, majd kiveszem és picit kihűtöm.

Közben a tojás fehérjéből kemény habot verek a cukorral, ecettel és keményítővel.

A tésztára rászórok 18 dkg málnát, rásimítom a citromos krémet, majd a habot is. Kanállal kis csúcsokat formázok a habból.

180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm a tortát, míg a hab zsemleszínű lesz. Kiveszem, és a maradék málnával díszítem.

 

* Az eredeti recept szerint a krémhez „lemond curd” kell, amit tojással, vajjal és cukorral kellett volna tovább dúsítani.

Mivel az angolokkal ellentétben ez a citromkrém nálunk nem elterjedt, és nem kapható minden üzletben, ezért gondoltam, hogy magam készítem el. Viszont a receptek áttanulmányozása után láttam, hogy maga a lemon curd is vajból, cukorból és tojásból áll a citromlén felül, ezért már sokallottam volna a további dúsítást. Tehát az én tortám krémje tulajdonképpen maga a lemon curd J

 

Kép

 

Forrás: GoodFood