Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Epres-mákos habostorta

2014.05.26

 Zamatos, friss eper és egy kis tejszínhab… nem ördöngösség elkészíteni ezt a tortát, és a siker garantált!

 Én egy 16 cm átmérőjű, kicsi tortaformában készítettem (az eredeti recept pedig dupla mennyiségekkel két darab 20 cm-es tortaformához elég – ebben az esetben kétfelé kell vágni a tésztát és összesen négy emelet lesz).

 

Hozzávalók a tésztához (16 cm-es formában):

2 nagy tojás

12 dkg cukor

10 dkg olvasztott vaj

csipetnyi vaníliaőrlemény

12 dkg liszt

1 csapott teáskanál sütőpor

2 nagy evőkanál mák (nem kell megdarálni!)

 

továbbá:

2,5 dl  tejszín

8 dkg görög joghurt

5 dkg porcukor (én ezt elhagytam, mert Hulalával készítettem)

1 narancs reszelt héja

kb. 30 dkg eper

 

a sziruphoz:

1 narancs kifacsart leve

1 evőkanál barnacukor

1 evőkanál narancslikőr

 

1.Először a mákot egy száraz serpenyőben 2 perc alatt megpirítom.

2.A tészta elkészítése: a tojásokat a cukorral habosra keverem (robotgéppel), majd hozzáadom az olvasztott vajat és újra felhabosítom. Beleteszem a sütőporral elkevert lisztet, vaníliát és a mák háromnegyedét, majd fakanállal óvatosan összeforgatom, és a tortaformába öntöm (kibéleltem sütőpapírral). 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sült meg.

3.Közben a sziruphoz a narancslevet és a cukrot egy kis lábosban addig főztem, míg a cukor felolvadt. A tűzről levéve belekevertem a likőrt is.

4.A krémhez a tejszínt habbá vertem (ízlés szerint cukorral), majd belekevertem a joghurtot, és a reszelt narancshéjat.

5.Összeállítás: a kihűlt tésztakorongot három részre vágtam, mindegyiket meglocsoltam a sziruppal.

Az alsó lapot kiraktam szeletelt eperrel, rákentem a hab harmadát. A következő lapra szintén szeletet eper és hab került, a felső lapot csak a habbal kentem meg, és díszítésképpen néhány epret  tettem rá, majd megszórtam a megmaradt mákkal.

6. Tálalás előtt legalább fél órára hűtőbe kell tenni, hogy szépen lehessen szeletelni.

Forrás: GoodFood

epertorta.jpeg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.