Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Epres-rebarbarás cobbler narancskrémmel

2010.05.22

 

Kép

A cobbler-t vajon hogyan mondjuk magyarul? Nem tudom. Mindenesetre ez olyan fordított sütemény: alul van a gyümölcs és a tetején a tészta. Az angolok sokféle variációban készítik.

Ez a változat igazi szezonális desszert: most érik az eper és a rebarbara, remekül passzolnak egymáshoz.

Az is szeretni fogja, aki imádja a rebarbarát  (mint én), és az is, aki csak mostanában barátkozik vele. A narancsos krém pedig igazi megkoronázása az ízeknek, de meleg időben akár fagyival is helyettesíthető.

Nagy előnye még ennek a desszertnek továbbá az is, hogy kb. negyed órás munka van vele mindössze, és a végeredmény egy könnyű, kicsit édes - kicsit savanykás, gyümölcsös süti.

Kép

 

35 dkg rebarbara, meghámozva és 2-3 cm-es darabokra vágva

35-40 dkg eper, tisztítva, felezve

1 kanál liszt

8 dgk kristálycukor

 

25 dkg mascarpone

1 narancs leve és reszelt héja

1 evőkanál porcukor

 

A tetejére:

10 dkg liszt

8 dkg aranybarna kristálycukor

5 dkg vaj

5 dkg darált mandula

liszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál vaníliakivonat

3-4 evőkanál tejföl

2-3 dkg darabolt vagy szeletelt mandula

 

A sütőt 190 fokra előmelegítem.

Az epret és a rebarbarát egy kb. 25x25 cm-es sütőtálba teszem. Rászórom a lisztet és a cukort, és óvatosan összeforgatom.

 

A borításhoz a lisztet, cukrot, vajat, darált mandulát és sütőport késes robotgépben morzsásra keverem. Hozzáadom a vaníliát és a tejfölt, és még egyet keverek rajta. A tésztát lisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom, ha szükséges (óvatosan, mert eléggé lágy). Kb. egy cm vastagságúra simítom, és fánkszaggatóval köröket vágok ki belőle, amit a gyümölcsre fektetek. A tésztakörök között maradjon kb. 1 cm hely. Kevés tejföllel megkenem a tésztakorongok tetejét, mandulával megszórom, majd a forró sütőben 40 percig sütöm.

 

A krémhez a mascarponét elkeverem a cukorral, a narancs levével és reszelt héjával.

A süteményt a narancsos krémmel tálalom.

Kép

Forrás: GoodFood

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.