Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Flódni

2015.04.13

FLÓDNI

 

Tény, hogy nem egy ötperces összedobós típusú sütemény, de annyira finom, hogy megéri a ráfordított időt.

flodni.jpg

Tepsi mérete: 25x35 cm

A tésztához:

50 dkg liszt

10 dkg cukor

25 dkg vaj

1 egész tojás

2 tojássárgája

1 dl bor

 

Almatöltelékhez:

60 dkg hámozott, kockára vágott alma

10 dkg cukor

1 dl fehérbor

4 egész szegfűszeg

1 mokkáskanál fahéj

5 dkg édes kekszmorzsa (pld. darált babapiskóta)

5 dkg mazsola, rumba áztatva

 

Diótöltelékhez:

25 dkg darált dió

1 dl fehérbor (amit az almáról leszűrtem)

10 dkg cukor

 

Máktöltelékhez:

25 dkg darált mák

10 dkg cukor

1 dl fehérbor

1 citrom reszelt héja

valamint: 35-40 dkg szilvalekvár

1 tojás a teteje lekenéséhez

BORJAVASLAT: tokaji szamorodni

 

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, öt cipóra osztottam, és egy órára hűtőbe tettem.

Almatöltelék:a hozzávalókat a mazsola és kekszmorzsa kivételével addig pároltam, míg az alma megpuhult. A puha almát leszűrtem, a szegfűszeget kidobtam belőle, a levéből 1 dl-nyit a diótöltelék főzéséhez használtam fel. Az almához kevertem a lecsepegtetett mazsolát és szükség esetén 1-2 kanálnyi édes morzsát (ez azért kell, hogy ne ázzon el a tészta, de akár el is hagyható).

A dió- és a máktöltelék ugyanúgy készül: minden hozzávalót összefőztem.

A sütemény összeállítását akkor kezdtem, amikor már minden töltelék kihűlt.

A tésztacipókat téglalap alakúra nyújtottam, kb. 1-2 mm vastagságúra.

Az első lapot a tepsi aljára fektettem (nem kell sem sütőpapír, sem kivajazás). Erre került először a máktöltelék, majd tészta, alma, tészta, dió, tészta, szilvalekvár következett, és végül az ötödik tésztalap, amit megkentem a felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt sült meg, tűpróbázni kell!