Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyümölcskenyér

2009.12.19

Az adventi, karácsonyi időszakban legalább egy gyümölcskenyeret kell sütni! J

Kép

 

Minden évben más recept szerint készítem, most éppen így:

Hozzávalók:

30 dkg vaj

30 dkg liszt

15 dkg nádcukor

5 tojás

1 citrom reszelt héja

1 cs. vaníliás cukor (igazi vaníliával)

1 kávéskanál sütőpor

csipet só és fahéj

valamint a tészta súlyával kb. egyező súlyú, ízlés szerinti mag és gyümölcs vegyesen, darabolva:

pl. dió, mogyoró mandula

kandírozott narancs- vagy citromhéj

aszalt gyümölcsök.

 

A vajat robotgéppel habosra keverem, majd a cukrot is hozzáadva tovább keverem. Folyamatosan tovább keverve egyesével hozzáadom a tojások sárgáját.

Közben a tojásfehérjéből a vaníliás cukorral kemény habot verek.

A lisztet a sütőporral, sóval, fahéjjal, citromhéjjal elkeverem.

Ezután a vajas keverékbe részletekben és váltogatva belekeverem a lisztet és a tojáshabot, de ezt már kézzel. Végül óvatosan beleforgatom a gyümölcsöket is.

Vajjal és morzsával kikent formában, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm (kb. 45 perc, tűpróbázni kell).

Ha kihűlt, csokoládéval bevonom.

Én most fél adag tésztát kevertem (azért nem lett olyan magas), amihez kb. 40 dekányi vegyes gyümölcsöt, diót használtam.

Forrás: Stahl magazin

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagy Katalin

(Nagy Katalin, 2009.12.23 19:29)

Köszönöm szépen a válaszod!
A gyümölcskenyér elkészült, finoman illatozik, a próba még hátra van.
Igaz akkor még nem olvastam a válaszod, de egy nagy őzgerin formában sütöttem.
Áldott Békés Karácsonyt Kívánok!

Katalinnak

(Oliva, 2009.12.21 11:36)

Egy nagy őzgerinc forma biztosan jó hozzá.
Én szögletes formában sütöttem, ami kb. 30 centi hosszú és 10 cm széles, a magassága is kb 8-10 cm. De most fél adag készült, így csak kb. 5 cm magas lett a kenyerem.

Nagy Katalin

(Nagy Katalin, 2009.12.19 20:45)

Húúúúú, nem tudtam, hogy megjelenik az e-mail címem az oldalon!
Légyszíves töröld már!
Te biztosan tudod.
Köszönöm.