Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Háromkirályok tortája

2010.12.28

A karácsonyi menü zárófogásaként készítettem ezt a nagyon finom, mandulás-marcipános tortát.

 

Kép

A tésztához:

8 tojás

25 dkg cukor

30 dkg darált mandula

fél citrom reszelt héja

 

A krémhez:

1 csomag mandulás pudingpor*

4 dl tej

2 dl tejszín

4-5 dkg szeletelt mandula

8-10 dkg kandírozott gyümölcs, kis kockára vágva

 

a tetejére:

25 dkg marcipánmassza

(*sehol nem kaptam mandulás pudingot, ezért sima tejszínhab ízűt vettem, és a készítésekor a tejbe mandulaaromát tettem).

 

A tésztához a tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat és a mandulát, majd óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét is.

A masszát sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütöm.

 

A krémhez a pudingot 4 dl tejben megfőzöm, és teljesen kihűtöm. (Amikor megfőtt, a felszínére folpackot borítok, így nem fog megbőrösödni.)

A tejszínt habbá verem, és a kihűlt pudinggal összekeverem.

 

Összeállítás: a tésztát félbevágom, az alsó karikát rummal meglocsolom. Rákenem a krémet (egy-két kanálnyit félreteszek a tetejére), megszórom a mandulával és a kandírozott gyümölcsökkel, majd ráborítom a másik tésztakarikát. A tetejét és az oldalát vékonyan bekenem a krémmel.

A marcipánt porcukorral megszórt deszkán vékonyra nyújtom, és beborítom vele a tortát. Tetszés szerint díszíthetjük.

(Az eredeti recept szerint cukormázzal kell bevonni a tortát, ebben az esetben nem kell krémet hagyni a tetejére, mert a cukormáz közvetlenül a tésztára kerül.

Forrás: Varázslatos torták

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.