Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Marcipános stollen-csigák

2013.12.01

Advent első vasárnapjára készült ez a süti: azért döntöttem a csiga-forma mellett, mert biztosan nem fog elfogyni az egész adag, így viszont szépen lefagyaszthatom a maradékot, és mindig csak annyit veszek elő, amennyit éppen megennénk. A lenti mennyiségből nekem 16 darab, szép nagy csiga lett.

Nem nehéz elkészíteni, nem kell hozzá élesztőt futtatni sem.

(itt pedig egy hagyományos marcipános stollen receptje: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/stollen---karacsonyi-gyumolcskenyer.html

 

p1200629s.jpg

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

3 evőkanál barnacukor

1 csipet só

1 csomag szárított élesztő (7 g)

3 csapott teáskanál fűszerkeverék (pl. őrölt fahéj, gyömbér és szegfűszeg; vagy a mézeskalács fűszerkeverék is jó)

8 dkg vaj

2 dl tej

1 evőkanál méz

2 evőkanál rum

1 tojás

2 evőkanál étolaj

10 dkg mazsola

10 dkg kandírozott gyümölcs, kockára vágva

5 dkg koktélcseresznye, nagyobb darabokra vágva

1 citrom és 1 narancs frissen reszelt héja

40 dkg marcipánmassza

a tetejére: 1 tojás és egy maréknyi mandulaszelet

 

Az első öt hozzávalót dagasztótálba teszem. Kis lábasba öntöm a tejet, vajat, mézet és a rumot, és addig melegítem, míg a vaj felolvad, majd a száraz hozzávalókhoz öntöm. Beleteszek még 1 felvert tojást és a két kanál olajat, majd a géppel kidagasztom. 50-60 percig kelni hagyom.

A megkelt tésztába beleszórom a mazsolát, kandírozott gyümölcsöt, cseresznyét, és belereszelem a citrom és narancs héját is. Kézzel átgyúrom, majd lisztezett munkalapon kinyújtom: kb. 50 cm x 15 cm méretű, hosszúkás téglalapra. A marcipánt 50 cm hosszú rúddá formázom, ráteszem a tészta közepére, és szépen feltekerem. Éles késsel kb. két ujjnyi vastag szeleteket vágok.

A szeleteket lefektetem, és a tenyeremmel kissé kilapítgatom (kb. 1 cm vastag legyen), majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, ne túl közel egymáshoz (nekem 2 nagy gáztepsire fértek el). Fél óráig még kelni hagyom, majd a tetejét lekenem a felvert tojással és megszórom mandulával.

180 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütöm (kb. 25 perc).

 

p1200614s.jpg

 

p1200616s.jpg

 

p1200617s.jpg

p1200632s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.