Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Marillenknödel - osztrák sárgabarackos gombóc

2018.07.30

A Wachau vidéken népszerű sárgabarackos gombócnak egészen más a tésztája, mint a nálunk is népszerű szilvásgombócé. Mindenkinek ki kell próbálnia, nagyon finom!

img_4645.jpg

Optimális esetben pici sárgabarackokból érdemes készíteni, hogy egy egész barack beleférjen egy gombócba. Én most nagyokat vettem, és csak felet tettem egy gombócba, így is jó lett.

Ebből a mennyiségből 8 nagy gombóc lesz.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg túró

20 dkg finomliszt

1 tojás

1 csomag vaníliáscukor

6 dkg puha vaj

Valamint:

8 kicsi (vagy 4 nagy, felezett) sárgabarack

8 teáskanálnyi fahéjas porcukor

8 dkg vaj

8 dkg zsemlemorzsa

3 evőkanál porcukor

1 csapott teáskanál őrölt fahéj

A tészta úgy készül, hogy a puha vajat jól kikeverem a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval, egy másik tálban pedig összegyúrom a tojást a túróval és a liszttel, majd hozzáadom a vajat és az egészet összegyúrom. Hűtőben legalább fél órát pihentetem.

Ezután a munkafelületet megszórom liszttel, a tésztát hengerré formázom és nyolc szeletre vágom. Egy tésztakarikát kilapítok, beleteszem a barackot, aminek a magja helyére egy kiskanálnyi fahéjas cukrot szórok. Óvatosan gombóccá formázom, ügyelve, hogy jól lezárjam a tésztát. Az elkészült gombócokat liszttel bőven meghintett tálcára teszem, nehogy letapadjon.

A gombócokat gyöngyözve forró vízben kb. 15 perc alatt megfőzöm, óvatosan kiveszem, lecsepegtetem, és a közben elkészült morzsába forgatom.

Morzsa: felolvasztom a vajat, hozzáadom a zsemlemorzsát, óvatosan megpirítom és hozzákeverem a cukrot és fahéjat is (ízlés szerint). Én most teljes kiőrlésű morzsát használtam, ami nem volt túl finomra darálva, és így egy nagyon jó állagú, igazán finom és ropogós morzsát kaptam.