Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mézes puszedli - omlósan puha!

2012.12.19

Ezt a puszedlit jó pár évig nem sütöttem, inkább a mézeskalács került előtérbe. Idén viszont újra eszembe jutott ez a finom, illatos és puha mézes puszedli, sőt annyira ízlik, hogy idén a mézeskalács is elmaradt.

Előnye még, hogy roppant gyorsan elkészíthető, és finom, omlósan puha a tésztája.

Figyelem: a tésztát egy napig pihentetni kell!

 

 

1.) 3 tojássárgáját, 1 egész tojást és 15 dkg porcukrot habosra keverek.

2.) 25 dkg mézet és 5 dkg vajat együtt felolvasztok (mikróban).

3.) 60 dkg finomlisztet 1 evőkanál szódabikarbónával elkeverek, és belekeverem a fűszereket is: 1 csomag vaníliáscukort, 1-1 teáskanálnyi őrölt fahéjat, őrölt gyömbért és őrölt szegfűszeget szoktam beletenni, de mindez kiváltható mézeskalács fűszerkeverékkel is.

A három keveréket összevegyítem – egy lágy masszát kapok –, majd lefedve a hűtőbe teszem.

 

Másnap diónyi golyókat formálok belőle, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és kb. 170 fokon 12-15 perc alatt megsütöm. Az alakját sütés közben nyeri el, ezért ne tedd túl közel őket egymáshoz! A második adagnál már figyelj, mert általában gyorsabban megsül.

 

Bevonás: Az 1. keveréknél kimarad egy tojásfehérje, ezt habbá verem, majd annyi porcukrot keverek hozzá, hogy sűrű, de még folyékony krémet kapjak. A sütőből kivett puszedliket még azon melegében, egy szilikonos kenőecset segítségével bekenem a habos krémmel, így a süti hőjétől gyorsan megszárad a máz. (1-2 csepp ételfestékkel színes mázat is készíthetsz.)

Olvasztott csokit is használhatsz a bevonáshoz, ebben az esetben viszont inkább várd meg, míg kihűl a puszedli.

 

p1180903s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.