Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mozart torta

2012.03.25

Nagyon szeretem a marcipánt, de a vastag marcipánnal bevont torták már túl émelyítőek nekem. Ha én készítek bevont tortát, igyekszem a lehető legvékonyabbra sodorni a marcipánmasszát.

Ennél a tortánál viszont a marcipán a tésztába kerül: így az íze érződik, de egyáltalán nem túl tömény.

 

p1160019s.jpg

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

a tésztához:

15 dkg marcipánmassza

20 dkg kristálycukor

25 dkg vaj

4 tojás

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

0,5 dl tej

néhány csepp mandulaaroma

 

valamint:

8,5 dl tejszín

2 csomag vaníliáscukor

20 dkg mogyorós nugát

kb. 10-15 dkg erdei gyümölcs dzsem

 

A tésztához a vajat, cukrot és az almareszelőn lereszelt marcipánt simára keverem. A tojásokat egyenként adagolva keverem hozzá, majd végül a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is belekeverem.

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a kapcsos tortaformát kivajazom és belesimítom a tésztát. Kb. 35 perc alatt készre sütöm, kihűtöm.

 

Közben 2,5 dl tejszínt felmelegítek és felolvasztom benne a nugátot, majd kihűtöm (nem tettem hűtőbe, hogy ne keményedjen meg). Amikor lehűlt, mixerrel felhabosítottam.

 

A kihűlt tésztát három karikára vágtam, és az első lapot visszatettem a tortaformába.

Az első lapra kentem a lekvárt (ízlés szerinti mennyiség mehet rá, de ne legyen túl kevés). Erre jött a második lap, amit megkentem a nugátos krémmel. Erre a krémre tejszínhabot simítottam, amihez 3 dl tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral felvertem. Rátettem a harmadik lapot és hűtőbe tettem.

 

1-2 óra dermedés után bevontam tejszínhabbal – a maradék 3 dl tejszínt 1 csomag vaníliáscukorral vertem fel ismét.

A tetejét tejszínhabrózsákkal és csokiforgáccsal díszítettem.

 

p1160022s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.