Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pavlova torta

2010.03.21

A klasszikus Pavlova torta tudomásom szerint kakaó és csoki nélkül készül, de én először Nigella műsorában láttam ezt a sütit: ő így csinálta és azóta nálunk is így szerepel.

 

Kép

 

6 tojás fehérje

30 dkg porcukor

3 evőkanál átszitált kakaópor

1 teáskanál balzsamecet (v. vörösborecet)

5 dkg étcsokoládé, kis darabokra vágva

 

3 dl tejszín

 

bármilyen piros bogyós gyümölcs: eper, áfonya, málna stb.

 

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Hozzáadom a kakaót és az ecetet, és kicsit még tovább verem, majd belekeverem a csokidarabokat is.

Egy sütőlapra sütőpapírt terítek, és kör alakban ráhalmozom a habot. Az előmelegített sütőbe teszem, a hőmérsékletet rögtön mérsékelem 150 fokra. Egy – egy és negyed óra alatt sül meg a habcsókalap. (Akkor jó, ha a belseje még lágy, de a kérge ropogós.) Be fog repedezni, és lehet, hogy a közepe kráterszerűen picit beesik, de az nem baj!

 

Kép

 

A tetejére felvert tejszínhabot teszek, és megszórom a gyümölcsökkel. Szezonon kívül gyümölcsök helyett fagyasztott gyümölcsből készítek öntetet. Ehhez a kiolvasztott gyümölcsöket porcukorral és cseppnyi citromlével összeturmixolom, és a tejszínhabos tortára csorgatom.

A klasszikus fehér változathoz a tojásfehérjén és porcukron kívül csak egy mokkáskanálnyi 10%-os ételecetet teszek: az íze nem fog érződni, de segít abban, hogy kemény legyen a tojáshab:

image.jpeg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

grunzo@citromail.hu

(grunzo, 2012.11.03 10:22)