Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Profiterol

2013.03.25

Jó ideig nem mertem nekiállni képviselőfánkot sütni, mert biztos voltam benne, hogy az nagyon nehéz, nekem biztosan nem sikerülne. Aztán egyszer nekiálltam, és gond nélkül sikerült – persze nem lett olyan tökéletesen szép, mint a cukrászdai, de az íze kifogástalan volt.

Ezután a siker után bátran nekiálltam a profiterolnak, ami ugyanabból az égetett tésztából készül, de a formázás egyszerűbb – nem kell habzsákkal csúcsos fánkocskákat formázni, elég csak sima golyókat gömbölyíteni a tésztából. Többször is sütöttem profiterolt régebben, ma újra eszembe jutott ez a finomság.

 

p1190354s.jpg

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

 5 dkg vaj

7,5 dkg liszt

12,5 dkg víz

2 tojás

1 csipet só

 A betöltéshez:

2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor

 A csokikrémhez:

10 dkg étcsokoládé, felolvasztva

2 tojás sárgája

2,5 dl tej

2 evőkanál cukor

1 púpos evőkanál keményítő

 Egy lábosban felforralom a vizet a vajjal és egy csipet sóval, majd belekeverem a lisztet. Az egészet folyamatosan keverem még 2-3 percig – a tészta egy gombóccá fog összeállni.

Leveszem a tűzről, és hűlni hagyom. Amikor már kihűlt, akkor keverem hozzá a tojásokat, de csak egyesével: a második tojást csak akkor adom hozzá, amikor az elsőt jó alaposan elkevertem. A tésztát addig keverem, amíg kis hólyagok lesznek benne. (Ezt a fázist én robotgéppel szoktam csinálni: a kihűlt tésztát átöntöm a gép táljába, és egyenként adom hozzá a tojásokat.)

 A tésztából dió nagyságú golyókat formázok – vizes kézzel könnyebb – és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. A golyók nagyjából kétszeres méretűre nőnek, és a belsejük üreges lesz.

 Betöltés: a tejszínt a cukorral habbá verem, habzsákba töltöm. Egy pici lyukat nyitok a tésztalabdákon és ezen keresztül megtöltöm őket a tejszínnel, majd tálra rendezem és leöntöm őket a már kihűlt csokikrémmel.

 Csokiöntet: a tojások sárgáját elkeverem a keményítővel, cukorral és a tejjel. Tűzhelyre teszem, és habverővel kevergetve sűrűre főzöm, majd lehűtöm, és belekeverem az olvasztott csokit is. (Ha túl sűrű lenne, tejjel lehet még higítani. Nekem maradt még némi tejszínhab a betöltés után, azt is belekevertem).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.