Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Rumbaba

2010.08.29

Olvastam nemrégiben egy könyvet, abban a főszereplő szinte mindenhol rumbabát evett. Annyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy kerestem is gyorsan recepteket hozzá, de aztán a nagy nyári melegben nem sütöttem meg rögtön, ma viszont igen.  Nagyon finom lett, annyira puha és könnyű a tésztája!

Kicsit hosszas az elkészítés leírása, de egyáltalán nem nehéz megcsinálni.

Kép

Hozzávalók:

 25 dkg liszt

1,2 dl tej

1,5 dkg élesztő

4 tojás

12 dkg vaj

6 dkg cukor

csipet só

12 dkg mazsola

rum a mazsola áztatásához

 

a sziruphoz: 1,5 dl víz, 15 dkg cukor, 5 evőkanál rum

a tetejére: 2-3 evőkanál baracklekvár és 1 evőkanál rum.

 

Először a megmosott mazsolát rumba áztatom.

A tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok egy teáskanálnyi cukrot, majd félreteszem, míg az élesztő felfut.

A lisztet egy tálba szitálom, belekeverem a cukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Picit pihentetem, majd hozzáadom a tojásokat és a felolvasztott vajat.  Jól elkeverem (a dagasztókaros robotgépet használom), majd belekeverem a lecsepegtetett mazsolát is. Az így kapott tészta sokkal lágyabb és folyósabb, mint egy szokásos kelt tészta!

Egy órán keresztül kelesztem.

Közben egy muffinsütőt jó alaposan kivajazok. Elkészítem a szirupot is, amihez először a vizet a cukorral kb. tíz percig forralva összefőzöm. Ha kihűlt, mehet hozzá a rum is.

A megkelt tésztát a muffinformába töltöm. Nem szabad a mélyedéseket teljesen megtölteni, csak félig-kétharmadig. Még egy kicsit pihentetem (10-15 percig), majd 200 fokra előmelegített sütőben negyed óra alatt készre sütöm.

A formából kivéve kicsit hűlni hagyom, majd meglocsolom, jól átitatom a sziruppal. Végül a tetejét megkenem a rumos lekvárral.

Tipp: én csak fél adagot sütöttem (sajnos  ), így a 12 mélyedéses muffinsütömnek 7 mélyedése telt meg.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.