Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Stollen - karácsonyi gyümölcskenyér

2010.12.07

Ezt az adventi gyümölcskenyeret a TV Paprika műsorán láttam, Christophe, a francia szakács mutatta. Több olyan stollenreceptet hallottam már, ahol a kész süteményt egy-két hétig kamrában kell tárolni és csak utána fogyasztható. Ez szerencsére nem olyan!

 

Kép

Hozzávalók 2 rúdhoz:

 

60 dkg liszt

10 dkg cukor

2 db tojás

12 dkg vaj

2 dkg élesztő

1,8 dl tej

15 dkg őrölt mandula

5 dkg mazsola

3 dkg kandírozott narancs

3 dkg kandírozott citrom

1 citrom reszelt héja*

1 teáskanál só

csipet fahéj

kevés rum a mazsola áztatásához

25 dkg marcipán

A tetejére: 10 dkg vaj és 5-10 dkg porcukor

(* reszelés helyett jobb, ha egy speciális eszköz segítségével vékony csíkokban lehántott citromhéj darabkákat használunk, de ha nincs ilyen hámozónk, megteszi a reszelő is)

 

1. A tej felét meglangyosítom, beleteszem az élesztőt, elkeverem, majd hozzákeverek 7 dkg lisztet, és az egész keveréket 45 percig pihentetem.

 

2. Egy lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a cukrot, a maradék tejet és a sót, majd - a tűzről már levéve - beleteszem a felfuttatott lisztes élesztőt és simára keverem egy kézi habverővel.

 

3. Egy tálba szitálom a lisztet, beleütöm a tojásokat, beleöntöm a darált mandulát és a vajas keveréket, majd robotgéppel alaposan kidagasztom, nagyjából15 percig. Az utolsó pár percben hozzáadom a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát és a citromhéjat is.  Ha a tészta nem elég lágy, mehet hozzá még egy kis tej. A tésztát ezután 1 órán át kelesztem.

 

4. A tésztát ezután két részre osztom, és két ovális lapra nyújtom (kb. 30 cm hosszú és 20 cm széles, és a vastagsága nagyjából 1 cm.)

 

Kép

5. A marcipántömböt hosszában szelve 4 egyenlő rúdra vágom, és a tészta közepére teszem, majd a tésztát feltekerem bagett alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. Még 15-20 percig pihentetem, majd 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.

 

6. A kisült tésztát kiveszem, megkenegetem olvasztott vajjal, jól megszórom porcukorral, majd 3 percre visszateszem a sütőbe. Ezt még kétszer megismétlem – és kész is van a finom gyümölcskenyér!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.