Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szedres-áfonyás trifle (rakott piskóta)

2017.11.23

Nagyon finom, habos-könnyű desszert. Tálalás előtt legalább három órával érdemes elkészíteni.

image1.jpg

Hozzávalók:

1 db piskótalap (3 tojásból)

recept itt:http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/a-tol-z-ig-tippek/piskota.html

15 dkg Amaretti keksz

25 dkg gyümölcs

2 dl tejszín

A krémhez:

7 tojás sárgája

1 dl tejszín

5 dl tej (nem zsírszegény!!)

7 dkg cukor

1 púpozott evőkanál étkezési keményítő (kukoricakeményítő)

 

Először a krémet készítem el:

A tejet és a tejszínt lábasba öntöm és közepes lángon elkezdem melegíteni.

Közben habosra keverem a tojások sárgáját a cukorral, és belekeverem a keményítőt is. Mikor a tej elkezdene forrni, óvatosan, lassan adagolva hozzáöntöm a tojásos keverékhez, majd visszaöntöm a lábasba és visszateszem a tűzhelyre. Kézi habverővel addig kevergetem, amíg be nem sűrűsödik. Félreteszem hűlni (közvetlenül a krém tetejére folpackot szoktam tenni, hogy a teteje nem bőrösödjön.)

A piskótát kézzel darabokra tépkedem (nagyjából golflabdányi méretűre) és egy nagy üvegtál aljára szórom. (Ha gyerekek nem fognak enni belőle, akkor rummal vagy mandulalikőrrel meglocsolom). A keksz felét rámorzsolom és rászórom a gyümölcsök kb. kétharmadát. Ráöntöm a kihűlt krémet.

A 2 dl tejszínt habbá verem és a tetejére simítom. Rászórom a maradék gyümölcsöt és rámorzsolom a maradék kekszet is.

image2.jpg