Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szedres-tejfölös tortácska

2009.07.26

Könnyű, finom nyári édesség. Az eredeti recept szerint áfonyával készül, de sokféle gyümölccsel elkészülhet. Ráadásul most olvastam, hogy a lila ételek a legjobb anyagcserefokozók:  "A lila színanyag, az antocián, mely koncentráltan a szőlőhéjban, az áfonyában és a szederben található, bizonyos kutatások szerint megelőzi az elhízást is." (Nők Lapja)

Lehet, hogy ez egy fogyókúrás süti? :)

 

 

Kép

 

A tésztához:

10 dkg puha vaj

10 dkg finom szemű barnacukor

2 nagy tojás

14 dkg liszt (amibe belekevertem1 teáskanálnyi sütőport)

1 citrom reszelt héja és leve

5 dkg szeder

 

A krémhez:

2,5 dl tejföl

25 dkg porcukor

1 nagy tojás

1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)

 

valamint 20 dkg szeder.

 

Először a muffinsütő (12 adagos) mélyedéseit kivajazom. Utána sütőpapírból 12 db, kb. 1-2 cm széles csíkot vágok, majd a papírcsíkokat keresztben kettévágom, és minden egyes mélyedésbe 2 papírcsíkot fektetek úgy, hogy keresztezzék egymást, és a csíkok vége kilógjon a mélyedésekből. Ez azért kell, mert majd így könnyen ki tudom venni a kész sütiket.

 

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverem, hozzákeverem a tojást,  a citromhéjat, a citromlé és a liszt felét, majd a maradék citromlevet és lisztet. Szétosztom a muffinformában, és a tetejét egy kanállal lesimítgatom. Mindegyik sütire szórok 1-2 szem gyümölcsöt.

10 percig sütöm, közben összekeverem a krém hozzávalóit – a szeder kivételével.

A sütit kiveszem, rákanalazom a tejfölös krémet, rászórom a gyümölcsöt, és további 7 perc alatt készre sütöm.

A sütőböl kivéve teljesen kihűtöm, majd a papírszalagok segítségével óvatosan kiveszem a tortácskákat.

Forrás: GoodFood