Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Túrós metélt

2017.11.02

Ez a finom desszertet az Ízőrzők berceli adásában láttam, rögtön neki is álltam elkészíteni smiley

img_4289.jpg

Hozzávalók:

50 dkg túró

20 dkg liszt

2 evőkanál étolaj

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

8 dkg vaj

2 dl tejföl

6 tojás

1 citrom reszelt héja

2 dl tejföl

tálaláshoz: rummal ízesített baracklekvár

A metélt tésztájához összegyúrom a túrót, a lisztet, 3 tojást és egy csipetnyi sót. (Ha krémes túrót használsz, akkor talán kicsivel több liszt kell majd, hogy a tészta összeálljon.

Bőségesen lisztezett gyúrótáblán a tésztát kisodrom (kb. fél centisre) és derelyevágóval metéltre vágom:

img_4293.jpg

Forró, bő vízben tíz perc alatt kifőzöm:

img_4295.jpg

Leszűröm, lecsepegtetem és óvatosan átforgatom 2 evőkanál olajjal, hogy ne ragadjon össze.

Amíg hűl, elkészítem a krémet:

Habosra keverem a maradék 3 tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadom a reszelt citromhéjat, puha vajat, tejfölt és a felvert tojáshabot (aki szereti, mazsolával is gazdagíthatja). A krémet óvatosan összeforgatom a metélttel, és az egészet egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítom:

img_4294.jpg

170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép aranybarnára sütöm.

A kész süteményt felmelegített és rummal ízesített baracklekvárral tálalom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.