Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bakonyi halgombócleves

2014.04.28

Kaptam egy adag konyhakész pontypatkót Anyukámtól, és úgy gondoltam, hogy a szokásos elkészítés helyett egy új recepthez fogom felhasználni.

A halszeletekről a bőrt lefejtettem, eldobtam. Ezután ügyeskedve kifiléztem a szeleteket. Mindezek után lett kb. 30 dkg halfilém és kb. 40 dekányi halcsont.

 

A többi hozzávaló:

1 fej hagyma, felaprítva

25 dkg csiperkegomba, cikkekre szelve

1 zöldpaprika, 1 cm-es kockákra vágva

2 paradicsom

2 dl tejföl

2 dkg liszt

őrölt pirospaprika

A gombóchoz a halfilén kívül kell még:

1 kisebb vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál zabpehely (az apróbb szemű)

1 evőkanál kukoricaliszt

1 csokor petrezselyemzöld, felaprítva

só, bors

 

A halcsontot 1 liter vízzel és némi sóval felforralom, majd lassú tűzön, lefedve 40-50 percig főzöm; ezután leszűröm és a levet félreteszem (a csontokra már nincs szükség).

 

A gombóchoz a halhúst a hagymával és a fokhagymával háromszor ledarálom (azért kell háromszor, mert így a kisebb, y-szálkákat is teljesen összezúzzuk). Hozzákeverem a többi hozzávalót is, és félreteszem.

 

A leveshez a hagymát megfonnyasztom, majd hozzáadom a gombát és a zöldpaprikát. Pár percig kevergetve pirítom, majd félrehúzom a tűzről, rászórok 2 teáskanálnyi őrölt pirospaprikát, és beleteszem a paradicsomot is. Hozzákeverem a liszttel simára kevert tejfölt, majd felöntöm a hallével, és 5 percig főzöm. Amennyiben szükséges, sózom és borsozom. A halas masszából pingponglabdányi golyókat formálok és a levesben pár perc alatt készre főzöm.

 

 

image2.jpeg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.