Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ecetes hal

2009.12.11

Errefelé a Szigetközben az a mondás járja, hogy nem is igazi horgásztanya az, ahol a betérő vendéget a gazda nem tudja ecetes hallal megkínálni! Horgásztanyám nincs, az ecetes halat viszont szeretem, így készítem:

 

Kép

Először a páclevet készítem el. Mennyiségeket nehéz írni, kóstolgatni kell, hogy a saját ízlésünk szerinti arányokat eltaláljuk.

Egy nagy jénaiba vizet öntök, kb. a tál feléig. Beleteszek

egy evőkanál sót,

egy evőkanál cukrot,

kb. fél deci ecetet. Jól elkeverem, hogy a fűszerek feloldódjanak. Jön még bele:

egy egész citrom felkarikázva

egy vöröshagyma, tisztítva és felkarikázva

1 gerezd fokhagyma, felszeletelve

1 teáskanálnyi mustármag

1 teáskanálnyi koriandermag

2-3 babérlevél

pár szem egész feketebors és borókabogyó (utóbbi elhagyható)

kb. fél deci olivaolaj (v. más étolaj)

Most jön a kóstolgatás és utánfűszerezés.

 

Ezután a szokott módon  a halszeleteket kirántom, és még forrón beteszem a lébe.

A lényeg, hogy a páclé jó ellepje a halakat. Lefedem és hűtőben legalább két napig pihentetem.

Nem árt azért egy nap után ránézni: ha a halszeletek nagyon „megitták” a levet, kicsit utána kell pótolni.

 

Van aki fordított módszerrel csinálja, a kihűlt halszeletekre önti a felforralt páclevet.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dunaszerdahely

(attilajuhasz, 2011.04.03 07:32)

sokkal finomabb ha a halszeleteket nem rantjuk ki ,csak pusztan teszukk a llebe