Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Füstölt halas pite

2013.05.29

 A füstölt hal meglehetősen ritka alapanyag konyháinkban, ha mégis előfordul, akkor leginkább füstölt lazac kerül terítékre. Ennek bizonyára oka lehet a kínálati oldal szegénysége: a lazacon kívül időnként makrélát találni a polcokon, mást nem igazán (legalábbis nagy általánosságban, mert biztos van 1-2 jobban ellátott üzlet is).

A napokban azonban egy rendezvényen az egyik halgazdaság standjánál nagyon finom füstölt halakat kóstoltam, és azon nyomban vásároltam is afrikai harcsát és tokhalat.

A harcsát rögtön felhasználtam a vacsorához, és –bár magában is rendkívül ízletes volt – ebben a rendkívül egyszerűen elkészíthető receptben igazi főszereplőként tündökölt, isteni vacsoránk lett. Meleg előételként is ajánlom.

 

Hozzávalók:

25 dkg füstölt afrikai harcsa (vagy más füstölt halfilé), kis darabokra vágva

2 dkg vaj

1 nagy evőkanál liszt

2,5 dl tej

1 citrom reszelt héja

1 kisebb póréhagyma, felkarikázva

1 teáskanál aprított friss kapor

kevés friss snidling és petrezselyemzöld, aprítva

20-25 dkg főtt krumpli

 

A vajból, lisztből és tejből a szokásos módon besamelt készítek. Leveszem a tűzről, hozzákevekem a füstölt halat, a hagyma kétharmadát, a kaprot, a reszelt citromhéjat és ízlés szerint kevés snidlinget, majd sóval, fehérborssal ízesítem. (Sózni csak óvatosan, attól függően, hogy mennyire sós a hal).

A keveréket négy szufléformában elosztom (nem kell kivajazni a formákat).

A főtt krumplit összetöröm (mehet bele egy kevés vaj), belekeverem a maradék hagymát és az aprított petrezselyemzöldet, majd lazán a halas keverék tetejére halmozom.

200 fokra előmelegített sütőben nagyjából tíz perc alatt átsütöm.

Tipp: a citromhéj ne maradjon ki belőle, nagyon fontos a tökéletes ízhatás szempontjából.

p1190670s.jpg

p1190666s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.