Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Halfilé spenótos tésztával és hollandi mártással

2010.11.01

Ma ismét egyszerű és gyors ebédünk volt. A hollandi mártást nagyon ajánlom annak, aki például karácsonykor a szokásos sült vagy rántott halat szeretné egy kis új ízzel feldobni. A lime és a bor is helyettesíthető citromlével, a lényeg az, hogy legyen benne valami savanykás összetevő is.

 

Kép

 

Hozzávalók 2 személyre:

kb. 35 dkg halfilé (pangasiust vettem, de pontyból vagy más szálkátlanított halfiléből is jó)

1 doboz friss bébispenót-levél (kb. 10 dkg)

3-4 közepes paradicsom, cikkekre vágva

1 fej fokhagyma, felaprítva

15 dkg tagliatelle tészta

kevés citromlé

liszt a hal bundázásához

olivaolaj és napraforgó étolaj

 

A mártáshoz:

2 tojás sárgája

1 fél lime leve

fél dl száraz fehérbor

csipet cukor, só és bors

10 dkg olvasztott vaj

1 evőkanálnyi aprított kapor

 

A halat kis darabokra vágom, sóval és kevés citromlével fűszerezem. Megforgatom lisztben és forró étolajban kisütöm.

 

A tésztát kifőzöm, leszűröm és lecsepegtetem (nem öblítem le hideg vízzel!). Mikor a tészta már majdnem kész, egy nagyobb serpenyőbe 2-3 evőkanálnyi olívaolajat öntök, beleteszem a fokhagymát és közepes lángon picit sütöm, de ne égjen meg! Beleteszem a paradicsomot, egyet keverek rajta, majd ráteszem a leszűrt, lecsepegtetett tésztát és a spenótot is. A lángot már elzárom a serpenyő alatt, és a tésztát jól összeforgatom a többi hozzávalóval. A spenót a tészta hőjétől fog összeesni és megpárolódni.

 

A mártáshoz a tojássárgákat egy habverő segítségével összekeverem a limelével, borral, sóval, cukorral és borssal. Vízgőz fölött habosra keverem, majd a gőzről levéve hozzákeverem az olvasztott vajat úgy, hogy a vajat csak vékony sugárban, lassan adagolom. Amikor kész, belekeverem a kaprot is.

 

Tippek:

Amíg a tészta főtt, a tésztafőző lábos tetején elkészítettem a mártást (egy perc alatt felhabosodik a tojás.) Csak arra kell ügyelni, hogy a tojásos edényünk alja ne érje bele a forró vízbe, mert akkor kicsapódik a tojás és rántotta lesz belőle!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.