Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sült tintahal puttanesca-szósszal

2016.02.11

Ezt a receptet ismét egy tv-műsorban láttam (Chuck’s day off), és – kivételesen – változtatás nélkül megcsináltam.

Mindenképpen azt ajánlom, hogy friss tintahalból készítsétek el (jó, tudom, nem mindenhol, nem mindig kapható).

A puttanesca (kiejtése kb.: puttaneszka) szószt nem csak ehhez a halhoz használhatjuk mártogatósként, hanem tésztaszószként is szuper.

A recept elkészítési idejébe számíts bele, hogy a halat négy órán át pácolni kell!

sulttintahal.jpg

Hozzávalók a halhoz:

fél kiló tisztított tintahal

fél liter tej

1 citrom leve (a héját ne dobd el, majd a szószba kell reszelve)

1 fokhagyma

1 teáskanál csípőspaprika-szósz (én Heinz Hot Sauce-t használtam)

2 csésze liszt

1 teáskanál só

1 teáskanál frissen őrölt bors

1 teáskanál őrölt pirospaprika

2 tojás

 

A szószhoz:

1 evőkanál olívaolaj

3 nagy paradicsom, kis darabokra vágva

1 salotta hagyma, finomra vágva

1 gerezd fokhagyma, felaprítva

1 evőkanál paradicsompüré

2 szardellafilé, felaprítva

negyed csésze magozott fekete olajbogyó, aprítva

1 evőkanál kapribogyó

csipetnyi chilipehely

negyed csésze aprított friss petrezselyemzöld

1 citrom reszelt héja

só, bors

 

Elkészítés:

A tintahalat kb. fél cm-es karikákra vágtam.

A tejben elkevertem a citromlevet, pár percig hagytam állni (joghurtszerű állaga lesz). A fokhagymagerezdet kissé kilapítottam, beledobtam a tejbe. Hozzákevertem a paprikaszószt, majd beleforgattam a halkarikákat és 4 órára hűtőbe tettem. 

A pácolási idő leteltekor a halat szűrőben lecsepegtettem, majd 2 felvert tojásba kevertem.

Egy tálban elkevertem a lisztet a sóval, őrölt borssal és a pirospaprikával. Beleforgattam a halkarikákat, majd forró, bő olajban kisütöttem őket. Kb. 2-3 perc alatt megsült egy adag. Nem szabad sokáig sütni, mert megkeményedik, gumis állagú lesz.

 

A szósz készítése:

Olívaolajon a finomra vágott hagymát megdinszteltem. Hozzáadtam a fokhagymát, paradicsomot, olajbogyót, kapribogyót, szardellafilét és paradicsompürét. Fűszereztem sóval, borssal, chilipehellyel. Nagyjából 6-8 percig főztem, majd belekevertem a reszelt citromhéjat és a petrezselyemzöldet.

Isteni!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.