Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Polgár Borvacsora 2016.02.05.

2016.02.06

Borvacsora a Polgár Pincészet boraival

2016. február 5. - 19.00

Helyszín: Carmen Étterem Győr, séf: Marton Péter

 http://www.carmenetterem.hu/hu

Borász: Polgár Zoltán, Polgár Pince – Villány

http://www.polgarpince.hu/

Ebben az étteremben most voltunk először borvacsora rendezvényen, de valószínűleg nem utoljára. Nagyon hangulatosra sikerült az este, a lebonyolításon érezhető volt a rutinosság, az ételek és borok párosítása is nagyon jól sikerült.

A Polgár Pince néhány borával már korábban is találkoztunk, és kifejezetten jónak találtuk őket. Ezen az estén sem csalódtunk, és a finom borok élvezetéhez nagyon sokat hozzátett Polgár Zoltán személye: érdekesen, élvezetesen mesélt a munkájukról, a pince történetéről, a boraikról, jó adag humorral és jókedvvel fűszerezve.

A borok bemutatásakor jegyzeteltem a szavait, így most bennfentes információkat osztok meg J

Chardonnay-Muskotály Cuvée 2015: finom, friss, ropogós, reduktív bor, a hangsúly az illaton van.

Nemes Fehér 2014: ún. „ászolással” készül, vagyis 6-8 hónapig fahordóban érlelt. A dédnagypapa által termesztett fajtákból van osszerakva: hárslevelű, bánátrizling, bakator, balafánt, mézes szagos, decsi szagos.

Polgár Kadarka Siller: A siller technológiáját a betelepülő svábok hozták. A mustot 18-20 óráig áztatják törkölyön, tulajdonképpen egy fehérbor technológiával készült vörösbor.

Portugieser 2015: Francia technológia adaptálásával, „beaujoalis” módszerrel készül. November elejére már kész, gyorsan el is kell fogyasztani, mert nem hosszú életű bor. Vidám, fineszes, szép ivású.

Merlot 2013: 2013 nem a legek éve, de a merlot szépen beérett. Finom tanninja miatt kedvelt cuvée alapanyag. Itt önállóan szerepel, szépen kinyílik a merlot aromája. Könnyed, eper és málna aromákkal.

Polgár Cuvée 2011: 65% cabernet franc és 35% cabernet sauvignon házasításával készül. Nagy tannin, hosszú ízérzet, savasság.

Aranyhárs 2013: botritites eljárással készült, hárslevelű és zengő borral áztatják a mazsolásodott szemeket.

A borokhoz igazán jól megkomponálták a menüt, csupa finomságot kaptunk, szép tálalásban.

Chardonnay-Muskotály Cuvée 2015

Gyömbérben marinált garnéla leveles salátán, karamellizált loktélparadicsommal és bodzás joghurthabbal, frissen sütött péksüteménnyel

polgar8.jpg

Nemes Fehér 2014

Zöldborsó velouté mézes sült sonkával és fetás tésztaropogóssal

polgar2.jpg

Polgár Kadarka Siller

Mangalica disznósajt tökmagbundában sütve, paszternák krémmel,

tökmagmajonézzel, sakura mixek és cékla redukcióval (itt meg kell jegyeznem, hogy a fogáshoz a disznósajtot - vagyis inkább "svárklit" Polgár úr hozta; ami a tanyáján nevelt mangalicák húsából készült)

polgar3.jpg

Portugieser 2015

Rózsaborsos kacsamellfilé spanyol mártással, mascarponés polentával és meggy glace-szal

polgar4.jpg

Merlot 2013

Málna sorbet sóskaramellás bazsalikommal

polgar5.jpgPolgár Cuvée 2011

Préselt baconos hátszín hagymamártással, csicsókás burgonyapürével,

vörösboros áfonyával és cukkíni tempurával

polgar6.jpg

Aranyhárs 2013

Diós sárgabarackos pite tejföl mousse-szal és birszselével

polgar7.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.