Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

"Gombigombi" avagy gombás tarja zsemlegombóccal

2017.02.07

Ez az étel gyerekkori nagy kedvenceim közé tartozik. Csakis konzerv csiperkegombával finom, abból is az apró fejű az igazán jó hozzá, nem pedig a szeletelt. A neve pedig onnan ered, hogy ezt a húgom is nagyon szerette, de amikor még pici gyerekként beszélni tanult, valószínűleg a „gombás tarja zsemlegombóccal” bonyolultnak tűnt neki, ezért lényegre törően egyszerűsítette az elnevezést. Aztán később rajta maradt a név az ételen, már nagykorunkban is gombigombit kértünk a nagymamánktól, ha erre a fogásra vágytunk.

fullsizerender.jpg

Hozzávalók két főre:

2 nagyobb szelet tarja, kb. 2 cm vastagra vágva (ne legyen nagyon vékony szelet)

1 üveg konzerv csiperke, apró, kisfejű fajta

1 fej hagyma, felaprítva

1 gerezd fokhagyma, felszeletelve

1 dl fehérbor

2 dl húsleves – de víz is jó helyette

1 evőkanál étkezési keményítő

só, bors, olaj.

 

Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben olajat hevítek, és a besózott hússzeletek mindkét oldalát gyorsan megpirítom. Rászórom a hagymákat is, 1-2 percig tovább pirítom, majd ráöntöm a fehérbort. Egy perc forralás után hozzáöntöm a húslevest vagy a vizet, ízesítem borssal és szükség esetén sózom is. Majd a serpenyőt lefedem és kis lángon megpárolom a húst. Amikor a hús puha, hozzáadom a lecsepegtetett gombákat is. A keményítőt kevés vízzel elkeverem, és besűrítem vele a szaftot.

A körete mindenképpen zsemlegombóc legyen!

Recept zsemlegombóchoz: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/koretek/zsemlegomboc.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.