Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Boeuf Bourguignon - Francia marharagu

2010.10.17

Amikor megnéztem a Julia és Julie című filmet, azonnal elhatároztam, hogy ezt a marharagut mindenképpen meg kell főznöm! Csak éppen akkor a nyári kánikula kellős közepén voltunk, és könnyedebb ételekre vágytam. Most viszont eljött az ősz, itt volt az ideje, hogy elkészítsem ezt az igazán kiváló ételt.

A leírás hosszadalmas, de egyáltalán nem nehéz megfőzni!

 

Kép

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

18 dkg füstölt szalonna, ha lehet, bőrével együtt

1,5 kg ragunak való marhahús, 3-4 cm-es kockákra vágva

1 sárgarépa, felszeletelve

1 hagyma, felszeletelve

2 evőkanál liszt

5 dl testes vörösbor

4-5 dl húsleves

1 evőkanál paradicsompüré

2 gerezd fokhagyma, összetörve

kakukkfű

1-2 babérlevél

só, bors, olivaolaj

 

A hagymához:

Kb. 20 darab gyöngyhagyma

vaj, olivaolaj, kevés húsleves

 

A gombához:

45 dkg gomba, lehetőleg kis fejű (ha nagyobb, akkor félbe, negyedekbe vágom)

vaj, olivaolaj, csipet kakukkfű és bors

 

 

1.    A szalonna bőrét levágom, majd a szalonnát feldarabolom kb. 3 x 0,5 cm-es darabokra és forrásban lévő vízben 5 percig főzöm. (A bőrt is). Leszűröm, hagyom megszáradni. (Ha főtt szalonnát vettünk, ez a lépés kimaradhat.

2.    Egy nagy, magasabb falú serpenyőbe egy evőkanálnyi olivaolajat öntök, beleteszem a szalonnát és közepes lángon addig sütöm, amíg a szalonna halványan megbarnul. A szalonnát szűrőkanállal kiveszem és félreteszem.

3.    A kiolvadt zsiradékot felforrósítom. Közben a kockára vágott húst szárazra törlöm, majd a forró olajon  megpirítom. Egyszerre ne legyen sok hús a serpenyőben, inkább több adagban süssünk rá barna kérget. A húst szűrőkanállal kiveszem, a szalonnához teszem.

4.    Ezután a visszamaradt olajban megpirítom répát és a hagymát, majd hozzáadom a szalonnát és a húst is. Sózom, borsozom, megszórom a liszttel, majd kevergetve kicsit pirítom, hogy a  húsdarabokat egyenletesen bevonja a liszt. Hozzáöntöm a bort, és annyi húslevest, hogy a húst teljesen ellepje. Beleteszem a paradicsompürét, a fokhagymát, egy fél teáskanálnyi kakukkfüvet, babérlevelet és a szalonnabőrt. Felforralom, majd lefedve, takaréklángon kb. 2,5 – 3 óra alatt készre főzöm. (Vagy sütőben 160 fokon készítem el).

5.    Közben egy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat és vajat hevítek. Rádobom a gombát, és a serpenyőt rázogatva pár perc alatt megpirítom. Közben kevés sóval és kakukkfűvel ízesítem. A megpirult gombát félreteszem.

Kép

 

6.    Egy másik serpenyőben szintén kevés vajat és olajat hevítek. Beleteszem a hagymát, világosbarnára pirítom, majd sózom és kevés húslevest ráöntve 15-20 perc alatt megpárolom. (Én most konzerv hagymát használtam, így csak 5 percig pároltam.)

7.    Ha a hús megpuhult, az egész ragut szűrőbe öntöm. A levet természetesen felfogom, majd visszaöntöm a  serpenyőbe. Ha túl sok a lé, akkor forralással kicsit még besűrítem (de ha kevés, adok hozzá még húslevest). A szűrőből a húsdarabokat kiszedegetem és visszateszem a serpenyőbe (a visszamaradt zöldségekre már nincs szükség, kidobhatjuk). A raguhoz keverem a gombát és a hagymát, összemelegítem és kész is.

8. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórom. Vajas főtt burgonyával vagy burgonyagombóccal körítem.

 

 

Julia Child receptje alapján

Kép

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Francia marharagú

(Zsuzsa, 2011.10.05 13:16)

Isteni finom volt, köszi....ha még van Julia C recepted én vevő vagyok rá.
Zsuzsa