Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gőzölt-pirított csirke

2012.02.19

Ezzel a recepttel szerintem nem lehet hibázni: olyan egyszerű elkészíteni, hogy kezdők is bátran belefoghatnak. A végeredmény egy omlós húsú, ropogós bőrű sült csirke.

Érdemes viszont előző nap előkészíteni a csirkét, így a tálalás előtt csupán 10-15 percnyi munka lesz az ebéddel.

 

p1150797s.jpg

Hozzávalók:

Egy kb.  másfél kg súlyú házicsirke, tisztítva

 víz és só a pácoláshoz, olaj a sütéshez

Az ízesítő öntethez:

4 gerezd fokhagyma, felaprítva

1 db gyömbér (5-6 cm-es) felaprítva

4 evőkanál fehérborecet

4 evőkanál szójaszósz

3 evőkanál olivaolaj

friss őrölt bors

2 evőkanál barnacukor

1 chilipaprika felaprítva

Az összes hozzávalót összekeverem, és zárható befőttesüvegben felhasználásig a hűtőbe teszem (ezt is előző nap elkészítettem.)

 

A csirke elkészítése:

Egy levesfőző lábosba 2 liter vizet és 12 dkg sót teszek. Megvárom, míg a só feloldódik, majd beleteszem az egész csirkét, hogy a víz ellepje. Ebben a sóoldatban hagytam állni 2 óráig (legalább 1 órát minimum benne kell hagyni, de 6 óránál semmiképpen ne többet). Ha nem lepné el a víz, akkor önthetünk rá még vizet, de az arányokat be kell tartani, vagyis minden liter vízhez 6 dkg só kell.

 

Ezután a csirkét lecsepegtettem és négy darabba vágtam, a gerincét kivágtam, azt most nem kell. Egy széles lábosba kevés tiszta vizet öntöttem, beletettem a párolóbetétet és elrendeztem rajta a csirkedarabokat. Lefedve gőzöltem 40 percig. A mellrészeket kivettem és a combokat még 10 percig pároltam. Ezután a csirkedarabokat tálba szedtem és hűtőszekrénybe tettem.

EDDIG a pontig előző nap előkészülhetünk.

Másnap egy lábosba kb. 2 ujjnyi olajat öntöttem, és felforrósítottam. A csirkéket úgy sütöttem meg, hogy először a bőrös felével lefelé tettem az olajba – így 5 percig sült. Utána megfordítottam és még 1 percig sütöttem. A sütéssel óvatosnak kell lenni, mert a csirke nedvességétől az olaj fröcskölhet!!

A megsült húst ezután feldaraboltam, és az öntettel lelocsolva azonnal tálaltam. (én leszűrtem az öntetet, mert nem eszem meg a nyers fokhagymát, de aki szereti, az hagyja benne nyugodtan).

 

Tippek:

  • Természetesen nem szükséges hozzá ez a mártás, anélkül is finom sült csirkénk lesz. Esetleg ízlés szerint bármilyen más öntetet is keverhetünk.
  • Ha nem előző nap pároljuk meg a csirkét, akkor is le kell hűteni sütés előtt.
  • Ha legközelebb is így készítek el egy csirkét, akkor meg fogom próbálni tovább ízesíteni párolás közben a húst úgy, hogy a csirke mellé bedobok például 1-2 rozmaringágat is.
  •  

Forrás: A bűvös szakács

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.