Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Koronázási csirke (Coronation chicken)

2013.09.07

Húslevest egyszerűen nem lehet két főre főzni: ahhoz, hogy igazán finom és gazdag ízű levest kapjak, kell bele jócskán hús és zöldség is. Így persze mindig marad egy adag leves – ami azután megy a fagyasztóba, hiszen sok ételhez kell alaplé – és bizony marad hús is.

A következő recept azért tetszett meg, mert mintha pont a maradék főtt csirke és leves felhasználására született volna.

Az étel először II. Erzsébet királynő koronázási bankettjére készült, innen ered a neve. Mint sok más hasonlóan régi receptnek, nyilván ennek is több változata terjedt el az idők folyamán. Én az alábbi receptet készítettem el, szó szerint betartva és hozzáadva minden előírt hozzávalót, és egy remek kis fogás született belőle. Könnyű vacsorának tálaltam; de vendégvárónak, büféasztalra is remek.

p1200266s.jpg

 

 

Hozzávalók:

1 főtt csirke, főzés után lebőrözve és kicsontozva

(nálam most: 2 nagy egész comb, 2 felső comb és egy mellfilé)

 

1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva

1 nagy gerezd fokhagyma,

1 db gyömbér, kb. 3 cm-es, nagyobb darabokra vágva

2 evőkanál olivaolaj

fél teáskanál koriandermag

2 kardamom magjai

fél teáskanál római kömény

csipet só

frissen őrölt bors

3 evőkanál mangócsatni

4 dl húsleves

12 dkg majonéz

5 dkg görög joghurt

 

tálaláshoz: friss salátalevelek, szárazon pirított szeletelt mandula (vagy mandulaforgács)

 

1.A főtt csirkehúst nagyobb falatnyi darabokra vágom, és tálba teszem.

2.Elkészítem a fűszerszószt: a hagymát, fokhagymát és gyömbért késes aprítóban felaprítom. Serpenyőben felhevítem az olivaolajat és közepes lángon kb. 5 percig kevergetve pirítom a hagymás keveréket. Közben mozsárban összetöröm a koriander- és kardamommagokat, és a hagymához adom a köménnyel, sóval és borssal együtt. Belekanalazom a magnócsatnit, hozzáöntöm a levest és nagy lángon addig forralom – időnként megkeverve – amíg besűrűsödik.

A kész szószt kihűtöm.

3.A majonézt és a joghurtot a fűszerszószhoz adom, jól elkeverem és a csirkéhez adom. Összekeverem és tálalásig hűtőbe teszem.

4.Tálaláskor a húst tálra halmozom, körérendezem a salátaleveleket és megszórom mandulával.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.