Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Marharagu tormás gombóccal

2014.11.20

Kis munka, nagy siker – ez jutott eszembe erről a receptről: kábé 10 percnyi munka van vele, utána már csak be kell tenni a sütőbe, és kivárni, míg elkészül.

Nagyon kevés hozzávaló kell hozzá, és semmilyen különleges fűszert nem tettem bele, mégis rendkívül ízletes, szaftos lett a ragu.

 marharagu.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

 

60 dkg marhahús (pl. nyak, lábszár; olyan hús, amiből pörköltet is főznénk)

25 dkg sonkahagyma, megtisztítva

6 dl marhahúsleves

só, bors, kevés liszt és étolaj (én kókuszzsírt használtam)

A gombóchoz:

15 dkg finomliszt

5 dkg sertésháj

3 dkg reszelt torma

fél dl víz.

 

A marhahúst nagy kockákra vágom; sózom, borsozom, és kevés liszttel megszórom, úgy, hogy a húskockákat mindenhol egyenletesen liszt borítsa.

A hagymát megtisztítom, a nagyobbakat keresztben félbevágom, a kicsik maradhatnak egészben. (Az a jó, ha kisebb hagymákat veszünk).

Egy lábosban (amelyiket majd aztán a sütőbe is be lehet tenni – én a vaslábosomat használtam)kevés olajon barnára pirítom a hagymákat, majd kiveszem, félreteszem. Ezután a maradék olajon a húst is megpirítom, visszateszem a hagymát, ráöntöm a húslevest, lefedem és 150 fokra előmelegített sütőbe teszem 2,5 órára.

Ekkor kiveszem, és ellenőrzöm a fűszerezést, valamint, hogy megpuhult-e a hús. Ha kevés a szaft, lehet még egy kis levest önteni rá. Ha a hús puha, akkor beleteszem a gombócokat, a hőfokot 180 fokra emelem, és fedő nélkül még 20-25 percig sütöm.

 

A gombóc elkészítése: a hájat fagyosan lereszeltem, összekevertem a többi hozzávalóval. Rugalmas, kemény tésztát kell kapni, ezért a vizet lassan adagoljuk. Nagy diónyi gombócokat formáztam belőle.

 

Természetesen más körettel is finom: zsemlegombóc, knédli stb.

Zsemlegombóc: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/koretek/zsemlegomboc.html

Knédli: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/koretek/knedli-kelt-tesztabol.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.