Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Zsemlegombóc

2011.03.23

A megadott mennyiségek változhatnak, mivel nem biztos, hogy mindig egyforma méretű  zsemlét vásárolunk .

6 zsemle

fél liter tej

25-30 dkg liszt

2-3 tojás

5 dkg puha vaj

1 csokor petrezselyemzöld, felaprítva

só, bors

 

 

A zsemléket kockára vágom, és sütőlapra terítve, forró sütőben aranyszínűre pirítom.

Egy tálba átteszem, ráöntöm a tejet és jól átforgatom, hogy ne maradjanak száraz kockák. Kb. fél óráig pihentetem, majd hozzáadom a többi hozzávalót is. Sűrű galuskatészta-szerű állaga legyen, ennek megfelelően változhat a hozzáadott tojás vagy liszt mennyisége.

 

Ezután folpack fóliából négy téglalapot vágok. A gombócmasszából nedves kézzel szalámi vastagságú rudacskákat formázok – ez kicsit nehéz, mert ragacsos a tészta, de a nedves kézre kevésbé tapad – majd egyesével szorosan betekerem őket a fóliába. A rudak két végét – úgy mint a szaloncukrot – lezárom.

Egy nagy lábosban vizet forralok, és a zsemlegombócokat kb. 30-40 perc alatt, gyöngyözve forró vízben megfőzöm, kiveszem és kicsomagolom (óvatosan, mert forró!). Felszeletelés előtt pár percig pihentetem.

A gombóchoz tálalt tejfölös ököruszály recepje a következő linkre kattintva elérhető: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/tejfolos-okoruszaly.html

 

 

p1090543_.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.