Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pacalcsorba

2012.01.28

 

A pacalt elég kevesen szeretik, és közülük is sokan csupán pörköltnek elkészítve szokta enni.

Én kisgyerek korom óta szeretem a pacalpörköltet, de mégis kíváncsi voltam rá, hogy másképp elkészítve milyen lehet. Nemrégiben egy olasz recept szerint főztem meg (recept:  http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/pacal-romai-modra---trippa-alla-romana.html), ami még a pörköltnél is jobban ízlett. Most pedig sor került a pacalcsorbára is.

 

p1150665s.jpg

 

Hozzávalók (2-3 adag lesz belőle):

 

1 marhacsont (lehet velős is)

fél kiló konyhakész pacal

1 nagy sárgarépa, tisztítva, hasábokra vágva

1 nagy fehérrépa, tisztítva, hasábokra vágva

1 kis zellergumó, tisztítva, félbe-negyedbe vágva

1 kisebb póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

babérlevél

4 dkg vaj

4 dkg liszt

1 citrom

só, bors

 

A pacalt és a csontot hideg vízben feltettem főni. Amikor a víz felforrt, leöntöttem és friss hideg vízzel ismét felforraltam. Pár perc forralás után újra vizet cseréltem, majd gyöngyözve forró vízben a pacalt két és fél óra alatt puhára főztem. A zöldségeket, sót és egy babérlevelet csak akkor adtam hozzá, amikor a pacal már majdnem puha volt.

Mikor a pacal már megpuhult, a vajat egy kis serpenyőben felolvasztottam és közepes lángon világosra pirítottam benne a lisztet. Ezt a rántást adtam a pacalleveshez, amit még ízesítettem zúzott fokhagymával, 1 citrom héjával, citromlével, kevés tárkonnyal és lestyánnal.

Savanyítani lehet még ecettel is, vagy a hagyományos erdélyi receptek szerint ciberével.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.