Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ribollita - Toszkán zöldségleves

2017.11.02

A ribollita a toszkán régióban népszerű, tartalmas, sűrű leves. Általában előző nap szokták készíteni, mert állítólag újramelegítve még finomabb. Innen ered a neve is, a ribollita= újra felforralt. A másik jellegzetes vonása a szikkadt kenyér használata, ami szintén többször előfordul olasz ételekben; a takarékos olasz háziasszonyok nem dobtak ki semmit, még a száraz kenyeret is felhasználták.

Természetesen ennek a receptnek is rengeteg változata létezik, ezért én most az olasz konyhaakadémia receptjét írom le, amit mindenki kedvére variálhat (én például konzervbabot használtam a gyorsabb elkészíthetőség miatt; illetve csak fodroskelt tettem bele – a recept szerinti káposztafélék mennyisége az én ízlésemnek túl sok lett volna).

Hagyományosan cserépedényben főzik, de egy testes vaslábos is megfelel.

img_4292.jpg

Hozzávalók 6 főre:

40 dkg szárazbab (kisszemű fehérbab)

40 dkg fodroskel

50 dkg kelkáposzta

20 dkg mángold

2 krumpli

2 hagyma, felkockázva

2 sárgarépa, felkockázva

2 zellerszár, felkockázva

30 dkg paradicsom

50 dkg szikkadt kenyér

olívaolaj, só, bors

A babot előző este beáztatom, majd megfőzöm. A megfőtt bab kisebb részét kiveszem, a nagyobb részét a főzővízben hagyva áttöröm.

A lábosban megpirítom a hagymát, sárgarépát, szárzellert; fűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomot, krumplit, csíkokra vágott zöldeket is, valamint az áttört babot a főzővízzel együtt. Lassan főzöm, nagyjából egy órán át, ha szükséges, a főzővizet pótolom. Amikor megfőtt, belekeverem az egészben hagyott főtt babot is.

Tálaláskor egy szelet olívaolajjal meglocsolt kenyeret teszek a tányér aljára, és arra merem a forró levest.

További receptek száraz kenyérmaradék hasznosítására:

http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/salatak/kenyersalata.html

http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/levesek/toszkan-kenyerleves---aquacotta.html

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.