Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tom Kha Gai - thai kókusztejes leves csirkehússal

2017.05.23

Nagyon szeretem ezt a thai kókusztejes levest. Ez a verzió egészen biztosan nem autentikus, mert ritkán kapok friss galangát (galangaport használok), friss kaffírcitrom levelet (ebből szárított van itthon), és a fenyérfüvet is a fagyasztóban tartom, ennek ellenére azért hozza azt a finom, keleties ízt, amit annyira szeretek benne.

A fenyérfüvet ázsiai citromfű néven is ismerjük, de nem szabad összetéveszteni a zöldfűszernövénnyel (Melissa), ez ránézésre újhagymára hasonlít, csak sokkal rostosabb, és persze más ízű J

img_2992.jpg

Hozzávalók:

1 kis fej hagyma (legjobb a salotta), felaprítva

1 gerezd fokhagyma, felaprítva

2 teáskanál thai curry (por vagy paszta)

1 teáskanál galangapor

6 szárított kaffírcitrom levél

1 csirkemellfilé, falatnyi csíkokra vágva

15 dkg laskagomba, szintén csíkokra vágva

1 citromfű

fél liter csirkehúsleves

2 dl kókusztej

fél lime leve

1 evőkanál halszósz

1 teáskanál barnacukor

tálaláshoz friss koriander

Egy lábasban felforrósítok két evőkanál olajat. Beleteszem a hagymát, fokhagymát, majd néhány perc pirítás után a csirkehúst is. Amikor a hús kifehéredett, hozzáadom a curryt, galangát, kaffírcitromlevelet és a citromfüvet. Felöntöm a húslevessel, és lassú tűzön 15 percig főzöm. Ekkor kerül bele a kókusztej és a gomba, és további öt perc alatt készre főzöm. Belekeverem a cukrot, limelevet és halszószt – ezeknek a mennyisége kicsit változhat, kóstolgatni kell!

Tálaláskor kevés friss zöld korianderrel szórom meg.

Aki csípősen szereti, főzhet bele chilit is J

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.