Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

DNK - rozskenyér dagasztás nélkül

2011.10.19

A dagasztás nélküli kenyér (DNK) receptjét alakítottam át rozsos változatra.

Aki a fehérkenyeret jobban szereti, készítheti csak egyfajta fehérlisztből is. Rendkívül egyszerű elkészíteni.

 

p1150340s.jpg

 

Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt (BL 80)

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

15 dkg fehérliszt (BL 55)

1 evőkanál só

2,5 dkg friss élesztő (vagy egy evőkanálnyi szárított)

4 dl meleg víz

2 dl langyos tej

fél dl étolaj

1 evőkanál méz

 

Egy nagy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, majd folyadékokat is hozzáadom. Egy fakanállal összekeverem, mint a galuskatésztát. Dagasztani nem kell.

Letakarva kelesztem legalább másfél órát, de akár 12 óráig is keleszthető. (Este összekeverem és reggel sütöm a kenyeret).

 

Ezalkalommal kb. három óráig pihentettem.

 

Sütése: egy nagy jénai tálat (vagy akinek van, vaslábost), aminek fedele is van, beteszek a sütőbe, amit 230 fokra felfűtök.

A munkalapot bőségesen lisztezem, ráöntöm a tésztát, és a tetejét is megszórom liszttel.

A felforrósodott tálat kiveszem (óvatosan!!!) gyors mozdulattal belepottyantom a tésztát. Ráteszem a fedelét és 30 percig sütöm.

Ezután a hőmérsékletet 200 fokra mérsékelem és leveszem a tál tetejét. További 15-20 perc alatt készre sütöm a kenyeret.

Ha megsült, gyorsan kiborítom, és rácson kihűtöm.

Isteni ropogós héja van!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Győr

(Ildikó, 2011.10.20 21:00)

Mindig is tudtam, hogy nagyon ügyes vagy :), ez a recept is fantasztikus!!! Már lassan nemcsak cukrászdába, de pékségbe se fogunk járni :)