Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fokhagymás laposkenyér

2009.05.25

Nagyon szeretem az olasz éttermekben étvágygerjesztőként felszolgált finom, házi péksüteményeket. Ez a kenyér nagyon emlékeztet azokra a finomságokra!

Kép

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 csomag szárított élesztő (7 grammos)

1 csapott evőkanál só

 

3 dl langyos víz

2 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál méz

 

a tetejére:

2 dkg puha vaj

2 gerezd zúzott fokhagyma

kevés reszelt sajt

kakukkfű

 

A százaz és folyékony hozzávalókat először külön-külön elkeverem, majd összevegyítem őket és sima tésztává dagasztom.

A tésztát lisztezett lapra teszem, és kb. egy cm vastagra nyújtom. A tetejét megkenem a fokhagyma-vaj keverékkel (ha túl ragacsos a teteje, előtte finoman belisztezem), rászórom a sajtot, a kakukkfüvet, és 40 percig meleg helyen kelesztem.

200 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöm, kiveszem. 10-20 percnyi hűlés után kockákra vágva tálalom.

 

 

Kép

Nagyon finom önmagában, vagy kevés jó minőségű olivaolajba mártogatva. Én most hideg vegyes tálhoz (felvágottak, rucola, mozzarella, koktélparadicsom, olivabogyó) tálaltam.

Kép

Forrás: GoodFood