Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kenyérrudacskák

2012.02.18

Büfévacsorához, vendégvárónak nagyon finom. Frissen sülve még magában is jó elcsipegetni, főleg az ízesített változatot.

 

p1150785s.jpg

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 dkg firss élesztő

2,5 dl langyos víz

1 teáskanál cukor

1 teáskanál só

esetleg egy evőkanál olivaolaj.

 

Ízesítéshez: egy fej hagymát felaprítottam és kevés olajon megpároltam.

Ezen kívül készülhet még olivabogyóval vagy aszalt paradicsommal stb. is, de megszórhatjuk a kisodort rudacskákat sütés előtt magokkal.

 

Elkészítés:

Az élesztőt és a cukrot a langyos vízben elkevertem, és pár percig állni hagytam.

A lisztet és a sót dagasztótálba tettem, hozzáöntöttem az élesztős keveréket és egy kanál olivaolajat (ez elmaradhat). Dagasztógéppel néhány percig dolgoztam a tésztát, majd deszkán átgyúrtam. A tészta ilyenkor még elég szoros, leginkább a pizzatészta állagához hasonlít.

Ezután két cipóra osztottam: az egyikbe belegyúrtam a párolt hagymát, a másikat nem ízesítettem. Letakarva kb. háromnegyed óráig kelesztettem őket.

 

A megkelt tésztát átgyúrtam, tojásnyi darabokra vágtam és rudacskákat sodortam belőle. Kb. másfél cm átmérőjűek lettek. Sütőpapírral borított tepsire fektettem őket és még egy kicsit – kb. negyed órát – pihentettem, majd 230 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem. Nem kell nagyon barnára sütni, csak olyan világosabb színűre.

 

Készíthetünk vékonyabb rudacskákat is: ebben az esetben kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és a sütési idő is kevesebb, öt-hat perc alatt kész.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.