Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pizza

2010.09.12

Pizzát elég gyakran készítek, egy jó ideje már csak ezt a receptet használom.

A megadott mennyiségből két, 30 cm átmérőjű, vékony tésztájú kerek pizza  lesz, vagy a gáztepsiben egy nagy, közepes tésztavastagságú szögletes pizza.

Régebben fehér búzalisztet használtam, mostanában búzaréteslisztet (búzafélfogós liszt, BFF55)

 

Kép

Hozzávalók:

 

35 dkg liszt

1 csomag szárított élesztő

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

2,5-3 dl langyos víz

 

 

A hozzávalókat dagasztógépbe teszem, elindítom a dagasztást. Először csak 2,5 dl vizet öntök bele, és szükség szerint adagolom hozzá a maradékot. (A tésztához néha adok egy-két evőkanálnyi olivaolajat, és szórok bele kb. egy teáskanálnyi morzsolt oreganót is, de ezek elhagyhatóak.)

Ha nincs dagasztógép, akkor kézzel rugalmas tésztát kell gyúrni a hozzávalókból.

Az összeállított tésztát lefedve 50 percig pihentetem, majd kinyújtom és átteszem a pizzasütő formára. Megkenem paradicsomszósszal, ráteszem a feltétet, és 250 fokra előmelegített, forró sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm.

 

A paradicsomszószról:

A kedvencem a házilag készített passzírozott paradicsom. Ha ez hígabb állagú, akkor lábosban forralva besűrítem.

Tulajdonképpen ezt már lehet is a tésztára kenni (csak meg kell sózni előtte és mehet rá oregano is).

 

Ha több időm van, akkor a  következő paradicsomszószt főzöm:

Olivaolajon kevés aprított hagymát dinsztelek. Hozzáöntök egy fél deci száraz fehérbort, kicsit forralom, majd beleöntöm a passzírozott paradicsomot. Fűszerezem sóval, borssal, oregánóval. Ha van friss bazsalikom, akkor abból is teszek bele bőven. Addig forralom, míg kellően besűrűsödik.

A paradicsom lehet bolti is, de ne a konzervdobozos sűrített paradicsom, hanem a passzírozott, leves változat (passata néven

kapható).

 

A feltét nálunk általában vékonyra szelt paradicsom, szalámi és jó bőven mozzarella. Ennél több minden nem is kell rá, sőt felőlem a szalámi is lemaradhat!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.