Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Rozsos zsemle dagasztás nélkül

2013.03.21

A dagasztás nélküli módszerrel nem lehet villámgyorsan friss zsemléket az asztalra varázsolni, hiszen minimun 12 óráig magára kell hagynunk a tésztát. Cserébe viszont a kezdő kenyérsütőknek is sikerélményt ad, mert nagyon egyszerű a tésztát összedobni, másrészt a kisült zsemle is könnyű, levegős lesz.

 

p1190328s.jpg

Hozzávalók 12 darab nagy zsemléhez:

50 dkg búzakenyérliszt (vagy sima fehér finomliszt)

25 dkg rozslizst

1,5 dkg só

1,5 dkg méz

1 dkg friss élesztő, elmorzsolva

1 kávéskanál őrölt kömény

6,5 dl langyos víz

 Egy nagy tálban a víz kivételével összes hozzávalót elkeverem,  majd a vizet is belekeverem. Csak annyi ideig kell keverni, míg a hozzávalók elegyednek, nem kell simára kevergetni a tésztát. Sűrű, galuskatészta-szerű eredményt kapunk. Fontos az is, hogy nagy tálat válasszunk, mert a megkelt tészta a duplájára fog nőni J

Ezután a tálat egy folpack fóliával lezárjuk, és a konyhapulton hagyjuk legalább 12 órára. (Ha hűvösebb helyre tesszük – pl. kamra – akkor tovább is pihenhet a tészta, de egy napnál ne tovább). Én este kevertem össze, másnap reggel a megkelt tésztát egy alaposan meglisztezett munkafelületre borítottam. A tészta meglehetősen ragacsos állagú még, de ettől nem kell megijedni. Késsel négy részre vágom, majd a negyedeket még háromba, és lisztes kézzel zsemléket formálok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és még kb. háromnegyed óráig kelesztem,  hogy duplájára nőjenek (nekem  a 12 zsemle nem is fért el egy gáztepsiben)

A sütőt 250 fokra előmelegítem. A zsemléket öt percig sütöm magas hőfokon, majd 200 fokon további 35-40 perc alatt készre sütöm.

 Dagasztás nélküli, ropogós héjú rozscipó receptje:  http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/pekseg/dnk-----rozskenyer-dagasztas-nelkul.html

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.