Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vajas croissant

2011.08.11

Több recept szerint is sütöttem már croissant-t, de ez most nagyon ízlett: igazán finom, leveles, vajas lett.

Hozzávalók:

30 dkg rétesliszt (BFF55)

30 dkg fehér liszt (BL 55)

(de készíthető csak fehérlisztből is)

1 joghurt „125 grammos)

2 dl tej

2 tojás

1 csapott teáskanál só

4 evőkanál cukor

4 dkg friss élesztő

 

valamint 25 dkg hideg vaj

 

A hozzávalókat – a vaj kivételével – megdagasztom, és hűtőben pihentetem kb. másfél óráig.

Ezután a tésztát 7 cipóra osztottam, és mindegyiket vékonyan kisorodtam, kör alakúra.

A vajat almareszelőn  lereszeltem, és gondolatban 6 adagra osztottam.

Ezután a tésztát és a vajat rétegzem: először egy tésztakorong, amin szép egyenletesen szétszórom a vajat. Ezután újra tészta és vaj; legfelülre már csak tészta kerül.

Ezután az egészet újra vékonyan kisodrom: fél centinél is vékonyabbra, majd 16 körcikkre vágom és kifli alakban feltekerem.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és még fél óráig kelesztem: ezalatt szinte duplára kelnek, ezért nem szabad szorosan egymás mellé tenni őket.

Amikor megkelt, a tetejét tojással lekentem és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

 

p1140815s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.