Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tojás Benedikt-módra (Egg Benedict)

2013.07.05

Klasszikus villásreggeli; egy ráérős vasárnapon készítsd el, nem fogod megbánni!

Legfinomabb angol muffinnal, de ennek hiányában más péksüteményt is vehetsz, de olyant válassz, ami kevésbé ropogós, inkább puha héjú.

Az angol muffin receptjét itt találod (én pár nappal korábban megsütöttem és lefagyasztottam):

http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/pekseg/angol-muffin--english-muffin-.html

 

A muffinokat a hagyomány szerint nem késsel vágjuk félbe, hanem kézzel tépjük ketté – de persze késsel is lehet.

A félbevágott muffinokra egy szelet lazacot teszünk.

Erre ültetünk egy buggyantott tojást, majd az egészet hollandi mártással öntjük le. (Lazac helyett sonkával is készíthető, bár lehet, hogy ennek a változatnak már más a neve.)

 

A mártás és a tojás gyors elkészítése:

 

Egy lábosban kb. egy liternyi vizet forralok.

Közben habüstben összekeverek két tojássárgáját egy fél lime (vagy citrom) levével, 2-3 evőkanál száraz fehérborral, csipet sóval, borssal és cukorral.

10 dkg vajat eközben bedobok a mikróba, hogy felolvadjon.

A tojásos keveréket vízgőz fölött kevergetve sűrű krémmé főzőm, tulajdonképpen fel fog habosodni. Ekkor leveszem a gőzről, és lassan csorgatva belekeverem a vajat. Tálalásig félre teszem. Arra ügyelni kell, hogy ne érjen a vízbe a tál alja!

A felforrt vízbe egy evőkanál sót és egy evőkanál ecetet teszek. A tojásokat csészébe ütöm, majd óvatosan becsusszantom a forró vízbe. Szépen össze fog állni, nem kell megijedni, ha picit „szétszalad” a fehérje. Két-három perc alatt meg is fő, ekkor szűrőkanállal kiszedem és a szendvicsre teszem.

 

p1190832s.jpg

p1190829s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.