Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lazacos kedgeree

2010.01.13

Az étel nevét – kedgeree – sajnos nem tudom lefordítani, inkább csak körülírni.

Rizzsel és más hozzávalókkal készült egytálételt jelent, amit főtt tojással szoktak tálalni. Több helyen is úgy olvastam, hogy a kedgere készítésének szokását az angolok hozták magukkal Indiából. Rengeteg változata van, ennek a sikerén felbuzdulva szerintem a jövőben több receptet is kipróbálok!

 

Az étel íze felülmúlta a várakozásaimat, nagyon finom mártás készült!

Aki kicsit idegenkedik a különlegesebb fűszerektől, elhagyhatja a kardamomot, curryt és gyömbért, de a babér és a kömény azért maradjon, úgy is finom lesz!

Ha nincs paradicsomlé, lehet használni pürét is, de akkor abból kevesebbet és helyette inkább a húsleves legyen több.

 

Kép

 

Hozzávalók két adaghoz:

15 dkg rizs

10 dkg füstölt lazac, felaprítva

1 tojás

 

a mártáshoz:

2 dkg vaj

1 fej lilahagyma, felszeletelve

4 gerezd fokhagyma, felszeletelve

2,5 dl paradicsomlé

2,5 dl csirkehúsleves

1 dl főzőtejszín

2 babérlevél

3 szem kardamom

csipetnyi köménymag

csipetnyi őrölt gyömbér (vagy kevés friss, reszelve)

1 mokkáskanál currypor

1 mokkáskanálnyi őrölt kömény

1 evőkanálnyi aprított petrezselyem

 

A rizst a szokott módon megfőzöm. Míg a rizs fő, elkészítem a mártást.

Ehhez a vajat egy lábosban megolvasztom, beleteszem a hagymát és a fokhagymát, és közepes

lángon kevergetve megpirítom őket. Beleteszem a fűszereket, hozzáöntöm a paradicsomlevet és

a húslevest, majd nagy lángon, fedő nélkül addig főzöm, míg kb. a felére besűrűsödik. Ekkor beleöntöm

a tejszínt, és még egy percig főzöm.

A kész mártásba belekeverem a főtt rizst, a lazacot és a petrezselymet.

Buggyantott tojással tálalom.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.