Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szusi

2009.01.23

 

Kép

 

A szusi készítését hosszú ideig tanulják japánban a szakácsok. Egyszerű változattal azonban otthon is érdemes megpróbálkozni. Én maki-tekercseket szoktam készíteni, sajnos friss halak híján más egyéb tölteléket: rákhúst, avokádot, uborkát, tojásomlettet, füstölt lazacot stb. használok. Ezeket hosszú, vékony szeletekre vágom.

A rizsről: csak szusirizsből lehet igazán jó szusit készíteni, a hosszúszemű fajtával szerintem még próbálkozni sem érdemes.

 

A rizst így készítem:

2 bögrényi szusirizst tésztaszűrőbe teszek, és folyó víz alatt alaposan átöblítem. Akkor jó, ha a lecsöpögő víz már áttetsző.

Lábosba teszem, felöntöm 2 bögrényi hideg vízzel, és fél óráig állni hagyom.

Ezután tűzhelyre téve felforralom, 1 percig forralom, majd lassú tűzön 20 percig főzöm. Leveszem a tűzről és pihentetem még 10 percig, majd tálba szedem.

Ezalatt összekeverek 2-3 evőkanálnyi cukrot fél deci rizsecettel és egy teáskanál sóval, majd ezt a keveréket a rizshez öntöm, elkeverem, és hagyom kihűlni.

 

A norilapot* (szárított algalap) kb. fél cm vastagon a rizzsel beborítom, közepébe teszem a tölteléket, szorosan felcsavarom, és éles késsel szeletelem.

 

Savanyított gyömbérrel, wasabival és szójaszósszal tálalom.

 

(*A norilapokat töltés előtt száraz teflonserpenyőben picit megpirítom. A feltekeréshez nagy segítség egy bambuszpálcikákból fűzött lap.)

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.