Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kenyérsaláta

2009.11.13

Kenyérből saláta? Igen! A szikkadt kenyér nagyon jól hasznosítható így.

Az olaszoktól többféle kenyérsaláta (panzanella) recept is ismert, van olyan változat, amikor a száraz kenyeret vízben áztatják, majd kinyomkodva ecettel, olivaolajjal és zöldségekkel keverve kész a saláta! Ebben a változatban pirított kenyérkockákat használok.

 

Kép

2 szelet rozskenyér

5 db érett paradicsom

2 gerezd zúzott fokhagyma

8-10 szem koktélparadicsom,

1 fej lilahagyma

só, bors, olivaolaj, balzsamecet

1 fél kígyóuborka

parmezánsajt

 

A nagy paradicsomokat félbevágom, rászórom a zúzott fokhagymát, meglocsolom kevés olivaolajjal, picit megsózom, és forró sütőben kb. fél óráig sütöm.

A rozskenyeret kockákra vágom, és sütőben megpirítom. (Bármilyen kenyérből lehet készíteni)

Közben az uborkák meghámozom, félbevágom, szükség esetén a magokat kivágom, és felszeletelem.

A koktélparadicsomokat elfelezem és az uborkával együtt salátástálba teszem.

A lilahagymát felszeletelem, olajon kicsit megpirítom, és ezt is beleteszem a salátástálba az időközben megsült kenyérkockákkal együtt. (A hagyma pirítása elmaradhat annál, aki meg tudja enni nyersen is.)

Ha megsült a paradicsom, villával összenyomkodom (a nagyobb héjdarabokat kiszedem), öntök hozzá egy kis olivaolajat, balzsamecetet (v. vörösborecetet), ízesítem frissen őrölt borssal és egy csipet sóval. Ezt a keveréket öntöm a zöldséges-kenyeres keverékre. Óvatosan átforgatom, a tetejére szórok friss parmezánforgácsokat, és már tálalható is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.