Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Leveles töpörtyűs pogácsa

2016.02.02

toportyuspogi.jpg

Hozzávalók:

50 dkg liszt (én teljes kiőrlésű tönkölylisztet és finomlisztet használtam, fele-fele arányban)

25 dkg töpörtyű

kb. 2,5 dl joghurt

3 dkg élesztő

1+1 tojás

1 teáskanál só

1 mokkáskanál őrölt bors

 

A joghurtot meglangyosítom, belekeverem az elmorzsolt élesztőt és a tojást.

A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a joghurtos keveréket és a tésztát összedolgozom, közepesen lágy állagú legyen. Letakarva, meleg helyen fél óráig pihentetem.

Eközben a tepertőt ledarálom, sóval és frissen őrölt borssal ízesítem.

A tésztát kinyújtom kb. 30x40 cm-esre. Megkenem a tepertőkrémmel (a tészta peremét nem), majd a leveles tésztáknál szokásos módon hajtogatom:fentről-lentről-jobbról-balról.

30 perc pihentetés után újra nyújtás, hajtogatás, majd ismét pihentetés, nyújtás. (legalább háromszor kell ismételni a hajtogatást, de négyszer még jobb, mert levelesebb lesz).

Végül a kinyújtott tészta tetejét tojással lekenem, késsel rácsmintát vágok bele, és éles késsel kockákra vágom. (Lehet pogácsaszaggatóval kerek formákat is szaggatni, de akkor a maradék tészta újraformázása után már nem lesznek szép leveles pogik.)

Sütőpapírra teszem és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.