Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fácánmell gróf Széchenyi módra

2011.07.24

Szeretem azokat az ételeket, amelyek anélkül varázsolnak el különleges ízvilágukkal, hogy az elkészítésükhöz szakácsakadémiai végzettség kellene. Sajttal és sonkával töltött csirkemellet ugyanis biztosan minden háziasszony készített már – itt a technika szinte ugyanaz, csak az alapanyagok különböznek.

 

p1140613s.jpg

Hozzávalók:

2 fácánmell

kb. 20 libamáj, nyolc egyforma szeletre vágva (kb. fél cm vastag)

1 vargányagomba, hosszában felszeletelve (4 szelet gomba kell)

4 vékony szelet szalonna

10 kelkáposztalevél, csíkokra vágva és leforrázva

10 dkg szalonna, kis kockákra vágva

1 nagy alma, felkarikázva és kimagozva

fél dl tejszín

só, bors

majoranna

vaj

 

A fácánmelleket óvatosan kifilézem, 4 darab mellfilét kapok. A csontokat egy kis lábosban kevés vajon lepirítom, majd felöntöm kevés – kb. 2 dl – vízzel, és fedő alatt lassan főzöm – nagyjából másfél óráig. Semmi fűszer nem kell hozzá, ha elkészült leszűröm és picit sózom és félreteszem.

 

A mellfiléket félig bevágom és kiterítem. Sózom, borsozom és megszórom majorannával.

A májat kevés konyakkal meglocsolom. Két májszelet közé egy szelet gombát teszek, majd ezt a csomagocskát a mellfilé egyik felére teszem. Ráhajtom a másik felét, és körbecsavarom egy szelet szalonnával, hogy egyben maradjon.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

Egy serpenyőben vajat hevítek, a filéket mindkét oldalunkon 1-1 percig pirítom, majd átteszem őket egy sütőtálba. Aláöntöm az olvasztott vajat, és takarás nélkül szűk negyed óra alatt megsütöm az előmelegített sütőben. (Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad!)

Közben a serpenyőben megpirítom a szalonnakockákat. Ha sok zsírt enged, akkor a felesleget leöntöm, majd mehet hozzá a forrázott kelkáposzta. Ráöntöm a csontokból főzött fácánlevest, a tejszínt, majd fűszerezem fehérborssal, majorannával és csipet őrölt köménnyel. Só nem kell, mert a szalonna és a fácánlé már sós. Lefedem és kb. 8-10 perc alatt készre párolom.

Egy másik serpenyőben vajon megsütöm az almakarikákat – és már tálalhatok is!

 

Tippek:

-          ha filézett fácánmellünk van, és nem tudunk fácánlevest készíteni, akkor a káposzta párolásához használhatunk más maradék húslevest, esetleg csak vizet (nem kell sok)

-          a köret receptjén annyit változtattam, hogy a káposzta mellé dobtam két maréknyi előfőzött krumplikockát is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.