Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gombás fácán

2018.02.18

Ez is egy olyan étel, amivel sokat nem kell foglalkozni: miután feltettem, fedő alatt szépen párolódott magában.

Nem csak fácánból, hanem csirkéből is nagyon finom lehet.

img_4445.jpg

Hozzávalók:

4-4 db fácáncomb és –mell

2 nagy sárgarépa

2 zellerszár

1 nagy fej hagyma

1,5 dl száraz fehérbor

2-3 dkg szárított vargánya

1 üveg (280 g) csiperkegomba (apróbb fajta)

2 dl zöldborsó

2 dl tejföl

1 nagy kanál liszt

étolaj

Előkészületek:

A húst megsózom; a zellert, répát és hagymát kis kockákra vágom; a szárított gombát meleg vízbe áztatom.

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban (én a kedvenc vaslábosomat használtam) olajat hevítek és a húsdarabokat pár perc alatt megpirítom, majd kiveszem. Az olajat pótlom, majd mehet a lábosba a répa, hagyma zeller, ezeket is megpirítom, időnként kevergetve, kb. öt percig. Ráöntöm a bort, nagy lángom forralom, majd visszateszem a húsdarabokat. Ráöntöm a gomba áztatólevét, majd alacsony lángon, lefedve megpárolom. (Szükség esetén vizet vagy alaplevet lehet még ráönteni). Amikor majdnem kész, beleteszem az áztatott vargányát és a zöldborsót, majd behabarom a tejföl és liszt keverékével. Ekkor még sózni is lehet. (A habarásban a liszt mennyisége attól is függ, hogy több vagy kevesebb lével készült az étel, ezt ízlés szerint lehet beállítani.)

Krumpligombócokkal tálaltam.