Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Őzgerinc barnamártással, vörösboros szederrel

2009.05.03

 

 

 

Kép

 

Ez az étel gyorsan elkészül, érdemes a knédlivel kezdeni a főzést, mert az a legidőigényesebb.

 

Hozzávalók:

1 őzgerinc (csontról lefejtve), bélszínnel együtt

kevés szárnyasmáj

só, bors

 

A)

3 dl barnamártás

1,5 dl börösbor

szarvasgombaolaj

 

B) 2 evőkanál barnacukor

2 dl vörösbor

10 dkg szeder

1 teáskanál keményítő

 

A húst sütés előtt egy-két nappal olajos-citromleves pácban érlelem, majd sütés előtt lecsepegtetem, papírral megtörlöm.

Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, a gerincet és a bélszínt pár perc alatt körbesütöm, majd 150 fokra előmelegített sütőbe teszem, fedő nélkül. A bélszínt 8 perc után, a gerincdarabot 15-20 perc után kiveszem, és tálalásig letakarva pihentetem.

A serpenyőben visszamaradt olajban a májat megsütöm.

 

Egy serpenyőben a barnamártást a vörösborral összeforralom és kevés szarvasgombaolajjal ízesítem.

 

Egy másik serpenyőben a vörösbort a cukorral kb. öt percig forralom, beleteszem a szedret, majd kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítem (maradjon folyós, csak egy kis tartást adok neki a keményítővel).

 

 

Tálaláskor a tányérra mert barnamártásra helyezem a húst és a májat, ráöntöm a szedret, majd burgonyaknédlivel tálalom (recept az „Őzgerinc Cumberland-mártással” ételnél található).