Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vaddisznó szűzpecsenye vargányafelfújttal és -mártással

2010.08.15

Az étel neve alapján nehogy azt gondolja valaki, hogy sok időt kell a konyhában tölteni az elkészítésével! Alig több, mint egy óra alatt elkészült, sőt, amíg a hús és a felfújt sült, még újságolvasásra is maradt idő.

A finom, friss vargánya, amit a piacon kaptam, nagyon feldobta a köret ízét!

 

Kép

Hozzávalók:

2 kisebb vaddisznó-szűzpecsenye

 4-5 evőkanál méz

1 teáskanálnyi aprított, friss rozmaring

1 teáskanálnyi aprított, friss kakukkfű

1-1 teáskanálnyi aprított, friss petrezselyem (1 a felfújthoz, 1 a mézses páchoz)

só, bors

3 zsemle

3 tojás

30 dkg vargányagomba, cikkekre vágva (a húsos tönk is felhasználható, kis kockákra vágva)

2 dl tejszín

1 kis fej lilahagyma, felkockázva.

 

A hús előkészítése: a készítést megelőző napon lehártyázom, megmosom és szárazra törlöm. Egy mélyebb, lezárható műanyagdobozba beleöntöm egy kisebb citrom levét, és kb. 1 dl olajat. Összekeverem és belemerítem a húst, hogy az olaj ellepje. Lezárom, sütésig hűtőben tartom.

 

Elkészítés:

A húst a pácból kiveszem, lecsepegtetem, sóval és borssal bedörzsölöm. Egy felforrósított serpenyőben, kevés olajon körbesütöm. Átteszem egy sütőtálba (sem folyadék, sem zsiradék nem kell alá), betakarom egy alufóliával és 170-180 fokos sütőbe teszem.

 

A serpenyőt egy papírtörlővel kitörlöm, beledobok egy kevés – kb. 2 dekányi – vajat, majd megpirítom rajta a gombát. Ez egy percnél ne tartson tovább, csak éppen megpiruljon, nem kell, hogy kiengedje a levét. A serpenyőből kiöntve félreteszem.

 

A zsemlét tejbe áztatom és kinyomkodom. Hozzáadom a tojások sárgáját, a pirított gomba kétharmadát, sózom, borsozom és összekeverem. Teszek bele kevés aprított petrezselyemzöldet majd óvatosan beleforgatom a tojások keményre vert habját. Vajjal kikent, morzsával v. liszttel kiszórt formába – pl. őzgerincbe – öntöm, és beteszem a 170 fokos sütőbe, a vaddisznó mellé. A sütési ideje kb. 25 perc, tűvel ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e.

 

Összekeverem a mézet a rozmaringgal, petrezselyemmel és kakukkfűvel, valamint kevés sót és borsot is teszek bele. Mikor a hús már kb. 20 perce sült, kiveszem a sütőből, bekenem a mézes kencével, majd visszateszem és így sütöm tovább, még kb. 20-25 percig.

 

Közben a serpenyőben kevés vajon megpirítom a felaprított hagymát, hozzáöntöm a tejszínt és 1-2 percnyi forralással besűrítem, majd belekeverem a félretett gomba megmaradt egyharmadát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pejfoa@citromail.hu

(Ildiko, 2012.06.02 14:35)