Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Csőben sült karfiol

2009.10.15

 

Kép

Ezt az ételt roppant egyszerű elkészíteni.

Két főre fél liter besamelmártást, 1 kis fej karfiolt és kb. 10 dkg reszelt sajtot használtam.

A karfiolt rózsáira szedve, forrásban lévő vízben 6-8 percig előfőztem (ne legyen túl puha).

Közben elkészítettem a besamelmártást: 5 dkg vajon 5 dkg lisztet megpirítottam és felöntöttem fél liter meleg tejjel (a tejben előtte feloldottam egy erőleves kockát).

Egy tűzálló  tál aljára kevés mártást kentem, ráfektettem a karfiolt és  ráöntöttem a maradék mártást, hogy mindenütt jól bevonja a karfiolrózsákat. Szórtam rá petrezselymet, kevés kakukkfüvet és borsot, majd bőven reszelt sajtot.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a sajt szép aranyszínű lett (kb. negyed óra).

 Kép

 

2012. július:

Megcsináltam ennek az ételnek egy kicsit extrább változatát is. Ugyanolyan gyorsan elkészül, de ez az eltérő ízesítés nagyon feldobja az amúgy szokványos fogást. Ki kell próbálni!

 

Egy tűzálló tál aljára elrendezgettem egy fej karfiolt, amit előzőleg kb. 10 perc alatt, rózsáira szedve előfőztem.

Erre került a mártás, majd az ízesített morzsával megszórom.

Mártás: 5 dkg vajon megdinszteltem 4 szál, karikára vágott újhagymát. Rászórtam 3 evőkanál lisztet, felöltöttem 4 dl tejjel és

simára kevertem. Ízesítettem 2 evőkanál mustárral, kevés sóval, majd beleszórtam 10 dkg reszelt sajtot, és jól elkevertem, hogy a sajt

felolvadjon.

Morzsa: késes aprítóba tettem a következőket:

3 szelet toast kenyér,

8 friss zsályalevél

4 db, olajban eltett aszalt paradicsom és 2-3 evőkanálnyi az olajából is.

A kész morzsát a mártással borított karfiolra szórtam és grillsütőben kb. 5 perc alatt készre sütöttem.

 

p1170942s.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szép lett!

(Frezia, 2010.05.24 12:26)

Nagyon étvágygerjesztő, imádom ezt az ételt, és már elég rég csináltam, de most újra eszembe jutattad.